InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Bohumil Melichar: Normalizační zpravodajství – komentované pásmo dobových reportáž

    Úterý 23.4 17:00 - Muzeum Středního Pootaví, Strakonice

  • Klub deskových her

    Úterý 23.4 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mirovice oslavují ve velkém stylu 700 let od první písemné zmínky o městě

 Autor: Martin Petřík

    Autor: Martin Petřík

MIROVICE – Město s příběhem, město s historií a romantikou. Takový byl podtitul oslav první písemné zmínky na pergamenu Jana Lucemburského z roku 1323. Oslavy dnes po poledni začaly průvodem od základní školy směrem k Masarykovu náměstí, kde se pak rozjel bohatý program.


Průvod vedl principál. V průvodu se objevili zástupci mirovického Sokola či velmi úspěšného fotbalového oddílu, který měl také důvod k oslavám - postup do krajského přeboru. Největší zastoupení v průvodu měla Základní a mateřská škola Mirovice. Historické skupiny připomínaly období právě před 700 lety, kdy se první zmínka o Mirovicích objevila. V průvodu nechyběl mirovický sbor dobrovolných hasičů.

Když průvod dorazil k městskému úřadu, vyzval principál, aby starosta neboli purkmistr Josef Vejšický přišel před svůj úřad. Spolu s ním předstoupilo celé vedení obce, místostarosta Michal Huleš, radní Marie Hrdinová, Jiří Jílek a Lukáš Sláma a rovněž tajemník Josef Appel. Zástupci města představili zbrusu nový prapor města. Průvod se vydal na cestu kolem celého náměstí. Místní farář Jozef Gumenický na pódiu prapor požehnal. Publikum provolávalo - sláva Mirovicím!

„Na vědomí se dává, že v tomto místě, starodávném městě Mirovice, velkolepé oslavy pořádány jsou. Věz, že založení městečka Mirovice se klade do druhé poloviny třináctého století. V souvislosti s kvetoucím dolováním zlata u vesnice Lety a ještě dalších vesnic v okolí Mirovic. Ke vzniku městečka přispěla také jeho výhodná poloha a důležitá obchodní stezka. Od počátku šestnáctého století se městečko rozvinulo právem samostatné soudní jurisdikce s právem městské rady rozsuzovati i těžké hrdelní zločiny. V roku 1532 byly v Mirovicích založeny městské knihy a purkrechtní knihy. Rovněž uděleno právo užívání městského znaku a pečetění listiny červeným voskem. Od počátku 16. století vlastnilo městečko Mirovice právo k vaření piva, a to ve svém vlastním městském pivovaru. Privilegiem císaře Rudolfa II. bylo Mirovicím obnoveno a rozšířeno právo k vybírání cla i mýt. Po hospodářském úpadku po třicetileté válce v sedmnáctém století ožilo městečko novým řemeslným a stavebním ruchem. V letech 1770 žilo v Mirovicích asi ve sto domech kolem tisíce obyvatel. Nevím, jak je to dávno, kdy se malá osada stala domovem vašich předků. Ví se ale, že právě před 700 lety zapsala něčí ruka poprvé jméno vašeho města na pergamen. Inkoust na tomto pergamenu již dávno zaschl. Neprostupné hvozdy ustoupily polím a krev lidí, kteří obec založili, je v mnohých z vás," pronesl k obyvatelům města principál. Připomněl, že 700 let je zhruba 35 generací, které tu žily a žijí. 

Historické skupiny z celé republiky vytvořily několik stanovišť. Předváděly historická řemesla, hry a radovánky. Nechyběli kejklíři a komedianti. Zazněly písně středověku. Vystoupili také šermíři, rváči a duelanti. Během celého dne byla k vidění moderní i historická technika místního sboru dobrovolných hasičů.

Mirovičtí fotbalisté na pódiu převzali medaile za své vítězství v 1.A třídě. Návštěvníci viděli také kulinářskou show na grilu od mistra kuchaře Pepy Nemravy. Večer patří hudebním skupinám Keks a Michala Šindeláře. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace