Hlavní obsah

Přestaňte podporovat Rusko, opřel se Macron do Íránu kvůli dronům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Během telefonického rozhovoru s íránským prezidentem Ebráhímem Raísím vyzval francouzský prezident Emmanuel Macron Írán k okamžitému ukončení dodávek dronů Rusku. Podle něj takováto podpora Ruska přispívá k válečnému úsilí na Ukrajině. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Ludovic Marin, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Macron zdůraznil, že „je třeba brát v úvahu jak humanitární, tak bezpečnostní dopady“, které íránské dodávky dronů do Ruska mají. V souvislosti s tím vyjádřil také obavy ohledně situace na Ukrajině a naléhal na Teherán, aby „zastavil tuto formu podpory ruských vojenských operací“.

Ruská armáda již několik měsíců využívá íránské drony Šáhid při útocích na Ukrajině. Podle dřívějšího prohlášení Bílého domu Moskva dosud zakoupila 400 dronů od íránské strany. Tyto drony jsou transportovány z íránského Amirabádu přes Kaspické moře do Ruska, což vyvolává další obavy a napětí v regionu.

Íránci předvedli první hypersonickou střelu vlastní výroby

Svět

Macron rovněž vyjádřil svému íránskému protějšku znepokojení ohledně íránského jaderného programu. Francouzský prezident na něj naléhal ohledně opatření, která by měla být přijata k zajištění transparentnosti a dodržování mezinárodních dohod v této oblasti.

Agentura Reuters se ve svém článku odvolává přímo na prohlášení Elysejského paláce. Jak na tyto výzvy Raísí reagoval, není jasné.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin během setkání s íránským prezidentem Ebráhím Raísím v Tehránu.

Zelenskyj potvrdil protiofenzivu

Mezitím v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil dlouho očekávanou protiofenzivu ze strany ukrajinské armády. „Probíhá protiofenziva a obranné akce. A myslím, že to pocítíme,“ uvedl v sobotu Zelenskyj po setkání s kanadským premiérem Justinem Trudeauem.

„Jsem každý den v kontaktu s našimi veliteli. Všichni jsou nyní pozitivně naladěni. Tak to řekněte Putinovi…,“ cituje Zelenského Ukrajinska pravda. Dodal také, že nedůvěřuje telegramovým kanálům a Putinovi.

Zelenskyj dále uvedl že je důležité, aby „Rusové pocítili, že už jim nezbývá příliš času“.

Rusové pocítí, že jim nezbývá čas. Zelenskyj potvrdil zahájení protiofenzivy

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám