VIDEO: Tanec dvou. Drony nad přehradou ztvárnily příběh Čecha a Slovenky

  21:30
Třicáté výročí rozdělení Československa si v sobotu v Brně lidé připomněli díky speciálnímu dronovému představení. Nad Brněnskou přehradou tak lidé mohli pozorovat příběh Čecha a Slovenky nazvaný „Tanec dvou“. Přípravy na show trvaly měsíce, kromě technických náležitostí museli organizátoři splnit také bezpečnostní zásady.

Světelná show „Tanec dvou“ spojená s hudbou a dvěma sty drony tvořila na obloze animované obrazy. Námětem tématu bylo rozdělení Československa. „Příběh našich dvou zemí je jako parafráze vyprávěný na příběhu dvou lidí – Čecha a Slovenky. Stejně tak, jako tento náš milostný příběh, je i příběh našich zemí v mnohém podobný. Někdy jsme si blíž a někdy si nerozumíme, tančíme spolu Evropou a životem,“ nastínil šéf společnosti Spectrum Production David Zaorálek.

Dronová show se připravovala měsíce předem. „Jen programování jedné show trvá přes 100 hodin, a to nepočítáme tvorbu konceptu, úpravy, ladění a skládání hudby, což však k výsledku neodmyslitelně patří. Ke všemu je potřeba připočíst čas k vyřízení mnoha povolení, kterých je zapotřebí, aby byla show maximálně bezpečná,“ vysvětlil Zaorálek.

Rozdělení Československa byl správný krok, míní polovina Čechů

Projekční místo dronů bylo přímo nad vodou mezi pláží Sirka a ohňostrojným pontonem – obrazce tedy byly 360 stupňů nebo rotovaly a byly viditelné ze všech břehů kolem hlavního přehradního jezera. A v tom je také show pro Ignis Drone Show specifická oproti jiným projektům.

„Na Brněnské přehradě je nutno počítat s tím, že diváci stojí na různých místech, odkud vše pozorují, obrazce je tomu nutno tedy přizpůsobit, aby si každý divák z kteréhokoliv místa odnášel skvělý zážitek. Létání nad vodou ale máme nejraději, protože obrazce se zrcadlí ve vodní hladině, což dává show další rozměr,“ dodal.

KOMENTÁŘ: Ozvěny dávného rozchodu. Jak by vypadalo Československo dnes

Na kombinaci moderních dronových technologií, hudby a ohňostroje se mohou diváci těšit ještě podruhé, a to 17. června v představení „Záhady světa“.