QNAP TS-453E-8G – TEST a RECENZE opravdu vybavené a výkonné NAS. Vše, co je třeba? Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Thursday, 08 June 2023
Přejít na obsah
QNAP TS-453E-8G – TEST a RECENZE opravdu vybavené a výkonné NAS. Vše, co je třeba?
QNAP TS-453E - NAS v praxi
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

  • QNAP TS-453E-8G – TEST a RECENZE

                              opravdu vybavené a výkonné NAS. Vše, co je třeba?

Stále více je zřejmé, že na cloudové služby a vzdálené servery se nelze spoléhat. Ať už kvůli přístupnosti, nebo politice, kdy nám mohou utnout přístup k obsahu kdykoliv, nemluvě o tom, že cokoliv nahrajete na nějaké Cloud úložiště mimo vaši kontrolu, znamená že už dále nejde o vaše data, ale data toho, komu úložiště patří. Pokud chcete mít svá data pod kontrolou, současně chcete mít přístup ke všemu obsahu a rozhodovat si sami o tom kdo k čemu může mít přístup, tak ideálním a prakticky nepostradatelným řešením je dnes vlastní NAS.

Těch existuje velké množství, různé velikosti, výkonu a uživatelského přístupu. Od prakticky hotových plně vybavených modelů z výroby, které stačí jen zapojit do zásuvky a sítě, přes individuální konfigurovatelná řešení, až po vyloženě serverové produkty. Pro nás, běžné uživatele, jsou samozřejmě atraktivní první dvě skupiny, speciálně ta prostřední, která nabízí větší možnosti pro více disků a správu. Dnes se tedy podíváme na středně výkonný, moderní a dobře vybavený model QNAP TS-453E, který by měl plně pokrývat potřeby i náročnější domácnosti, nebo menšího podnikatele. Ve výbavě má prostě prakticky vše, co si běžný domácí uživatel nebo podnikatel může přát.

QNAP TS-453E má tedy čtyři šachty na klasické 3.5“ disky, kam lze umístit až čtyři 20 TB (brzy pravděpodobně i více) velké disky. Samozřejmě tuto kapacitu lze dále rozšířit o externí úložiště až na celkových 308 TB. To už by na zálohy fotek a vidí z dovolené mělo nějakou chvíli stačit :). Ale to není vše. Výrobce NASku osadil ještě dvojici ultra rychlých M2 slotů PCIe Gen3, kam lze zapojit další dva M2 SSD Gen3 disky. Ty mohou sloužit jako vyrovnávací paměť pro pomalejší plotnové HDD, nebo jako samostatné uložiště s mnohem vyšším výkonem, hlavně v přístupové době a rychlostí přenosu velmi malých souborů, kde mají klasické plotnové disky největší slabinu.

Tento NAS je také vyšperkovaný o mnohem rychlejší přístup na síť, kde vládne dvojice rychlých 2.5Gbit portů. Ty dokonce umí spolupracovat tak, aby přenosová rychlost dosahovala k 500-600MB/s, což bylo doposud u levnějších NAS řešení v domácích podmínkách nemyslitelné. Další velmi užitečnou věcí je dvojice HDMI konektorů 1.4b, které umějí rozlišení 4K při 30Hz. Není tedy problém NASku připojit napřímo třeba k televizi a přehrávat si zde uložený obsah.

Zařízení disponuje samozřejmě vlastním systémem, poháněným čtyřjádrovým procesorem Celeron J6412 o frekvenci 2.0GHz ale když je potřeba dokáže procesor vyšponovat frekvenci až na 2.6GHz. O grafickou stránku se pak stará integrovaná grafická karta od Intelu na frekvenci 400MHz, ovšem i zde je možnost navýšit takt až na 800MHz pokud je potřeba. Operační paměť je na NASKu v této ceně celkem slušných 8GB, avšak další rozšíření už není možné. Na zařízení ještě najdeme dva porty USB 2.0 a dva rychlejší USB porty 3.2 Gen 2. Abych mohl otestovat schopnosti NASky do maxima, věnoval výrobce do mého test labu i svůj rychlý switch QSW-2104-2T s rychlými porty 10 a 2.5Gbit.

Pojďme se na něj podívat z blízka …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 322x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 720x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 950x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3435x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1394x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1239x
Komentářů: 5