První soukromá mise na Venuši odstartuje nejdříve v roce 2025

První soukromá mise na Venuši odstartuje nejdříve v roce 2025
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Rocket Lab jako důvod odkladu uvedl, že se nyní zaměřuje spíše na zákaznické mise
  • Sonda bude mít v průměru pouhých 40 cm a v atmosféře Venuše stráví jen pět minut
  • V oblacích by se totiž mohl nacházet mikrobiální život

Společnost Rocket Lab chtěla už letos vyslat na Venuši první soukromou misi pomocí své vlastní rakety Electron. Podle techcrunch.com se start odložil nejdříve na leden 2025. Společnost jako důvod uvedla, že se nyní zaměřuje spíše na poskytování služeb zákazníkům. Mise bude mít za úkol prozkoumat atmosféru Venuše a hledat podmínky pro možnost života.

Venuše je žhavější než Merkur vzhledem k husté atmosféře, která zadržuje teplo, a tak se nepředpokládá, že by na jejím povrchu mohl existovat život. Podle space.com se však objevila možnost, že by mohl mikrobiální život existovat v její atmosféře. V roce 2020 v ní totiž vědci objevili fosfin, který se na Zemi nachází jako vedlejší produkt mikrobiálního života.

Sonda k Venuši dorazí pomocí kosmické lodi Photon a bude měřit pouhých 40 centimetrů v průměru. Za úkol bude mít hledat organické chemikálie v jejích mracích. Mise bude trvat neobvykle krátce – v oblacích stráví sonda asi jen pět minut a poté začne ztrácet výšku a pomalu klesat až na povrch Venuše. Na její povrch se snažila dostat už dříve NASA a (v té době) Sovětský svaz. Její vysoká teplota i obrovský atmosférický tlak na povrchu však zapříčinil, že kosmické lodě se většinou rozpadly, případně vydržely jen pár desítek minut.


Rocket Lab na této misi spolupracuje s MIT a filantropy a dohromady by dle odhadů měla mise vyjít na 10 milionů dolarů (220 milionů korun). To je asi jen 1 % toho, co odhaduje NASA v nákladech na svoje dvě mise DAVINCI a VERITAS, které nejspíše odstartují až v dalším desetiletí. Mise budou zjišťovat evoluci Venuši, zda se na ní nacházela (nebo ještě nachází) voda a jestli byla kdysi stejně obyvatelná jako Země.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze