Havlíčkobrodsko čeká na vládní slib levnější větrné energie ČEZu

Mezi Havlíčkovým Brodem, Žďárem nad Sázavou a Chotěboří plánuje společnost ČEZ výstavbu více než desítek stožárů větrných elektráren. Jako první kývla na nabídku obec Velká Losenice na Žďársku.

Větrné elektrárny budou na Vysočině, ostatní obce mohou následovat pozitivního přístupu k obnovitelným zdrojům energie jako ve Velké Losenici, nebo naopak větrné elektrárny odmítnout jako narušení krajinného rázu Vysočiny.

I když je veřejné mínění příznivě nakloněno větrné energii, definitivní rozhodnutí jednotlivých obcí přijde někdy na podzim. Obce chtějí vidět smlouvu s ČEZem o výstavbě větrných elektráren, což je sám o sobě pokrok od doby před několika lety, kdy Vysočina vystavila striktní STOP! výstavbě větrných elektráren.

Obyvatelé vesnic dotčených výstavbou větrných elektráren by rádi slyšeli vládní nabídku elektrické energie na celý rok zcela zdarma jako kompenzaci za dočasné poškození krajinného rázu výstavbou větrných elektráren.

Nabídnuté kompenzace se vesničanům zdají nízké. A tak se dá očekávat tiché přání obyvatel, aby starostové vyjednávali s ČEZem potažmo vládou o navýšení kompenzací za výstavbu větrných elektráren.

Výstavba větrných elektráren ČEZu je klasický podnikatelský projekt, financovaný bankami z řádně poskytnutého úvěru. Dělení zisku mezi ČEZem a zainteresovanými obcemi je postavené na společném projektu s pětiprocentním podílem každé z dotčených obcí.

Dá se očekávat požadavek obcí Havlíčkobrodska na navýšení podílu na zisku nebo alespoň zlepšení prvotní nabídky společného podniku na společnou výrobu elektřiny z větrných elektráren.

Zájem státu postavit větrné elektrárny na nejvhodnějších lokalitách Vysočiny je značný, vyjednávací prostor obcí poměrně úzký. Na pozitivním výsledku vyjednávání obcí Vysočiny s ČEZem o výstavbě větrných elektráren je značný celospolečenský zájem.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů