Donald Trump označil obvinění své osoby za směšné a nepodložené

foto Ilustrační foto - Bývalý americký prezident Donald Trump u soudu v New Yorku, 4. dubna 2023.

Washington - Bývalý americký prezident Donald Trump označil obvinění své osoby z federálních zločinů za směšné a nepodložené. Trump to uvedl na dnešním sjezdu republikánů v Georgii, uvedla agentura AP. Obvinění souvisí s přechováváním tajných dokumentů po odchodu z Bílého domu. Trump se objevil na veřejnosti poprvé poté, co floridský soud v pátek zveřejnil padesátistránkový dokument s obviněním potvrzeným velkou porotou.

Americká prokuratura viní bývalého prezidenta ze zločinu ve 37 bodech. Trump obvinění označil za útok na své příznivce. Jak dodal, jde o pokus ovlivnit jeho šance vrátit se do prezidentského úřadu. Trump je podle aktuálních průzkumů favoritem na cestě k republikánské nominaci do volebního boje o Bílý dům v roce 2024.

"Zahajují jeden hon na čarodějnice za druhým a snaží se zastavit naše hnutí a zmařit vůli amerického lidu," prohlásil Trump. "Nakonec nejdou po mně, ale jdou po vás," dodal.

Jak vyplynulo ze zveřejněného dokumentu, Trump, v některých bodech společně se svým osobním asistentem Waltem Nautou, je obviněn mimo jiné z maření spravedlnosti a držení utajovaných informací, z nichž některé se týkaly vojenských operací a vojenských kapacit jiných států. Některé z těchto informací, konkrétně mapu vojenské operace, Trump podle prokuratury vědomě sdílel s neoprávněnou osobou.

Trumpovi po konci jeho prezidentství v lednu 2021 vznikla povinnost odevzdat veškeré utajované dokumenty a takzvané prezidentské záznamy Národnímu archivu USA. Trump však některé dokumenty odevzdal se značným zpožděním a některé neodevzdal vůbec, v jeho floridském sídle v Mar-a-Lago je agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) našli až loni v srpnu. Mezi tisíci nalezených dokumentů byla zhruba stovka označených jako "tajné" nebo "přísně tajné".

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

8°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 8°C

Celá předpověď