Intel x86 u Apple skončil! Apple již nabízí všechny Mac PC výhradně s vlastním ARM procesorem. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 08 červen 2023
altJako poslední přešel na ARM i „klasický“ desktopový výkonný Mac Pro. Cena začíná na 200 tisících.

 

 

 

 

Konec, šlus, hotovo. Sice to trvalo o něco déle, než Apple plánoval, ale dokázal to. Odstřihl se od Intel x86 platformy a spolu s ní také skončily klasické grafické karty AMD a NVIDIA v Apple počítačích. Přesněji řečeno, s NVIDIA skončil Apple už před lety, kdy ho NV podváděla a vědomě nejen jemu dodávala fyzicky vadné grafické čipy, které pak hromadně selhávaly speciálně v mobilních počítačích krátce po záruce. Od té doby nemohli u Apple přijít NVIDIA na jméno. Šanci tak dostalo AMD, kdy jeho neintegrované Radeon grafiky po několik generací byly v mobilních i desktopových počítačích Mac, včetně exkluzivních Apple kreací v podobě duálních VEGA monster, která nikde jinde nabízena nebyla. Poslední a nejvýkonnější klasickou grafickou kartou, která pro desktopový Mac Pro dorazila, je Radeon PRO W6900 32GB (založená na RX 6900 XT s RDNA 2 architekturou). Nicméně tahle karta už není kompatibilní s nově představenou verzí Mac Pro (2023) vybavenou Apple M2 procesorem. Spekuluje se sice o možném novém Mac Pro počítači založeném na extrémně výkonné EPYC platformě od AMD, ale o téhle variantě zatím ani slovo oficiálně.

Ovšem právě ztráta možnosti osadit velké množství operační paměti ale i výkonné profesionální grafiky se všemi jejich možnostmi, jako jsou Radeon Pro modely, může být pro mnohé dosavadní uživatele Mac Pro počítačů dost problém. Mnohem větší, než samotný dokončený přechod z x86 procesorů na ARM s ohledem na pracovní prostředí MacOS.

Apple se tak především definitivně zbavil Intelu, jehož procesory poháněly Mac počítače mnoho let a generací. A tohle je jeden z velmi viditelných následků problému, který si Intel sám vyrobil tím, že se vykašlal na vývoj svých CPU už před lety a nepovedlo se mu prakticky nic na poli výroby i architektur procesorů už dekádu. Jeho procesory jsou tak řadu let neefektivní a nedosahují technologických kvalit konkurence, že pro samotný Apple začalo dávat smysl udělat si vlastní procesor založený na ARM, a ten následně použít všude místo Intelu.

A tak Apple M1 a posléze M2 procesory postupně v průběhu posledních 2,5 let nahradily kompletně Intel Core v mobilních MacBook a menších desktopových Mac počítačích. Jako poslední přichází ke slovu nahrazení ve výkonných Mac Pro systémech, které doposud fungovaly na prehistorické mnoho let staré „Intel Xeon X299“ platformě. Aktuálně představený nový model (2023) sice zachoval podobu a vnější design výkonného desktopu anebo serverové Rack verze, uvnitř už ovšem najdete jen Apple M2 ARM procesor včetně „integrované“ Apple grafiky a sdílených pamětí kolem. Vše tedy integrované napevno na základní desku. S tím však přichází také velká omezení rozšiřitelnosti. Například právě operačních pamětí, kdy z dosavadního variabilního maxima až 1,5TB u končící verze Mac Pro, se nově musí uživatelé spokojit s pouze 192GB, a ta je navíc sdílena mezi GPU a CPU. A je zde také nemožnost osazení opravdu výkonné grafické karty jako byly Radeon Pro modely. Jsou zde sice nějaké PCIe sloty, ale zdroj počítače má jen 300W pomocného maximálního příkonu a Apple kompatibilitu s Radeon Pro u nového mac Pro 2023 neohlásil a údajně klasické grafické karty jsou záměrně funkčně blokované v těch slotech.

Cena nejlevnější konfigurace nového Mac Pro s M2 Ultra (24 jader CPU a 60 jader GPU) a napevno instalovanými 64GB RAM (sdílena CPU i GPU), které nelze dodatečně uživatelsky rozšířit, s 1TB úložištěm, činí 200 tisíc korun vč. DPH. TOP varianta s M2 Ultra (24 jader CPU a 76 jader GPU) osazená maximem pouze 192GB RAM (také bez možnosti dalšího rozšíření) s rozšiřitelným 1TB SSD úložištěm začíná na 278 tisících korunách.

V mnoha směrech jde o zásadní downgrade ve srovnání s dosavadní rozšiřitelnou x86 Mac PRO platformou, kdy samozřejmě Apple spoléhá na to, že uživatelé budou používat jeho ARM Mac Pro jen pro specificky optimalizované aplikace a případy, kde by neměly nastat potíže ani omezení a mohlo naopak dojít ke zlepšení výkonosti. Například zpracování videa apod. Nicméně je tu otázka, zda nerozšiřitelná platforma nových Mac Pro bude vyhovovat úplně všem dosavadním uživatelům a jejich aplikacím.

I proto je stále živá myšlenka/spekulace na uvedení klasické verze rozšiřitelného Mac Pro s až 96jádrovými AMD EPYC (nebo ThreadRipper PRO), které samozřejmě budou procesorově i násobně výkonnější než M2 Ultra, s možností klasické rozšiřitelnosti operační pamětí na TB kapacity místo pouhých 192GB, a výkonnými i několika grafickými kartami s vlastní grafickou pamětí. Leč v tuto chvíli je tu jako Mac PRO 2023 pouze a jen nová ARM M2 Ultra verze s výše popsanými omezeními a nerozšiřitelností. Alespoň ta cena je nižší, než bývala u předchozí verze, kde jste se mohly bez problémů dostat až na 1,5 milionu korun s nejlépe vybavenou variantou, nemluvě o násobně vyšší spotřebě. Jak ale říkám, nejsem si jist, zda sice malé, ale zásadní cílové skupině budou striktní a zásadní hardwarová a konstrukční omezení nové M2 Ultra verze tohoto typu PC vyhovovat. Speciálně když M2 Ultra je primárně mainstreamový/mobilní consumer produkt, není to XEON ani ThreadRipper/EPYC profesionální výpočetní platforma se vším, co s tím souvisí. Opravdu nevím (nejsem cílovka).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-11 01:20:26
avatar
Mno necht tomu, komu takove reseni vyhovuje, dobre slouzi.
Ja bych na takovou platfomu nepresel, ani kdyby mi to nekdo chtel dat zadarmo
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-12 06:40:13

Ako maju to dobre vymyslene vlastny predraženy hardware, vlasny predraženy software a stamiliony zakaznikov ktory si myslia že maju niečo viacej ked zaplatia 3/4 ceny za nalepku odhryznuteho jablka
Nič pre ludi čo za svoje peniaze chcu najlepši pomer cena/vykon /spotreba
Bola sranda cez ťažvu, ked nebol dostupny hardware a niekto skusil na ťažbu Apple, ale zistil že ich hardware je tak šialene predraženy že by sa im to nevratilo ani za 20 rokov
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-11 09:23:02
avatar
Že by Apple mohlo použít do svého produktu CPU AMD, není dle mého ani živá myšlenka a dokonce ani spekulace. Je to dnes už jen fantasmagorie. Apple přešel na ARM aby sjednotil systémy a tedy i snížil náklady. Jestli to byla dobrá volba či ne nechme stranou. Rozhodně ale rozumím že udržovat své produkty z části na ARM a z části na X86 je nesmysl. Správná volba je jedno nebo druhé. Apple zvolilo ARM.
ares_1_Boh_vojny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-11 11:00:29
avatar
zakaznici zaplatia menej a vedia co kupuju kvalitu bezpecnost takze v tomto sa apple posunulo vpred. na stare casy uz nemozno spominat uz len sa pozerat vpred..
HUHUHUgo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-11 20:57:29

Podle mne je to jen dobře. Řešení postavené na intelu nabízí kde kdo, zatímco toto řešení nemá fakticky nikdo jiný. Rozhodně jim to funguje dobře a pěkně to víří stojaté vody hw.
Po designové stránce je to struhadlo ale odpornost.
Kermit [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-12 16:14:34
avatar
Docela mám problém s tím že stránky jsou na mobilu pro mě nečitelné brýle nenosim ale písmenka jsou příliš malé a musím rolovat text do stran fakt by to chtělo nějakou úpravu webu
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-12 17:21:48
avatar
víme víme, to je skoro ten nejmenší problém pracuje se na tom
Sareth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-12 17:22:43

Odkaz
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 524x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 769x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 975x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3492x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1398x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1242x
Komentářů: 5