Silné deště, které zasáhly Pákistán, si vyžádaly nejméně 25 mrtvých

foto Ilustrační foto - Vojáci zachraňují obyvatele Karáčí po záplavách v Pákistánu.

Islámábád - Silné deště, které dnes zasáhly severozápad Pákistánu, si vyžádaly nejméně 25 mrtvých a 145 zraněných, uvedla agentura AP s odvoláním na místní úřady. Déšť způsobil zřícení několika domů. Bouře s kroupami rovněž vyvracela stromy a poničila množství elektrických sloupů.

Pákistánský premiér Šahbáz Šaríf dnes vyjádřil lítost nad ztrátou životů a vyzval úřady, aby urychlily záchranné operace. Rovněž nařídil místním představitelům, aby zavedli mimořádná opatření před blížícím se cyklonem Biparjoy, který se nyní nachází v Arabském moři. Cyklon, který provází vítr o síle 150 kilometrů za hodinu, směřuje na jih Pákistánu.

Podle předpovědi meteorologů cyklon v příštích dnech přinese silný vítr, intenzivní srážky a v pobřežních oblastech velké vlny. Úřady se mají připravit i na možné evakuace z přímořských a nízko položených oblastí.

V loňském roce měly monzunové deště a záplavy na svědomí přes 1700 úmrtí a zasáhly 33 milionů lidí, osm milionů z nich muselo opustit své domovy. Pákistánská vláda v pátek oznámila, že na zmírnění důsledků přírodních katastrof v návrhu rozpočtu vyčlenila 1,3 miliardy dolarů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

9°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 9°C

Celá předpověď