InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nová výstava a návštěva Zdeňka Trošky potěšily návštěvníky jistebnické galerie

   Autor: JcTED.cz - TV

    Autor: JcTED.cz - TV

AKTUALIZOVÁNO - 11.6.2023 00:44

JISTEBNICE – S obrovským zájmem se setkala v sobotu vpodvečer vernisáž nové výstavy v jistebnické galerii U Kostela. Nese název V masce i bez masky. Kromě vystavujících výtvarníků Neveny Thielové a Jana Kunovského byl hostem vernisáže také režisér Zdeněk Troška. Právě pro některé jeho pohádky navrhovala umělecká maskérka Nevena Thielová podobu postav.


Jistebnický rodák, akademický malíř Jan Kunovský vystavuje obrazy, ke kterým hledal inspiraci na cestách po evropských městech a odstartoval ji v Paříži. Jel se podívat na slavná díla malířských velikánů, inspirovaná ženami. I pro něj je žena múzou, Jan Kunovský se proslavil spoluprací s primabalerínou Terezou Podařilovou a svými obrazy z baletního prostředí. Na nynějších cestách si psal deník, který nyní vydal knižně. 

A jak už se stalo v Jistebnici tradicí, Jan Kunovský zve do rodného městečka známé osobnosti. Hosty přišli přivítat do galerie U Kostela starosta Jiří Popelka a místostarosta Václav Mácha. A také dětský pěvecký sbor základní školy, který řídí Julie Pešková. Děti zazpívaly písničky z pohádek a také narozeninové přání. Zdeněk Troška i Nevena Thielová totiž letos slaví kulatí jubilea. Jan Kunovský přinesl oslavencům dort.

Zdeněk Troška byl přesně takový, jak ho lidé znají – byl veselý a bavil publikum. „Slavím druhé výročí svých pětatřicátin. To jen jedovaté huby říkají, že mi je sedmdesát," smál se. A o Jistebnici, kam přijel už odpoledne, navštívil místní restauraci a zapíjel oběd lákem z okurek, řekl, že kouká jak vejr, jak je tu krásně. Z publika dostal otázku, jestli pořád miluje rajčata. „A co myslíte, že piju? Rajčatovou šťávu," ukázal skleničku režisér pohádek a komedií, které lidé milují. Ke smutku mnohých prohlásil, že s prací skončil a užívá si toho, že nic nemusí.

Jeho kamarádka Nevena Thielová ale věří, že Zdeňka Trošku ještě k nějaké práci přiměje. V Jistebnici umělecká maskérka vystavuje skici filmových postav, které na panelech doprovází fotografie skutečného filmového ztvárnění. A také své obrazy.

Jana Kunovského obklopovali místní a přátelé, kteří ho vždycky rádi vidí, Zdeňka Trošku žádalo o podpis nebo společné foto hodně návštěvníků a Nevenu Thielovou přišel pozdravit herec Pavel Kříž, který se na vernisáži také objevil. Vernisáž se stala kulturní událostí. Ve videorozhovorech prozrazují oba výtvarníci i Zdeněk Troška víc.

Výstava potrvá do 17. července. Galerie U Kostela se otevírá vždy o sobotách a nedělích od 9 do 12 hodin a návštěvu si lze domluvit i na telefonu 775 223 452.

 

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace