Jakuba Katalpa: Rozloučení. Příběh o odchodu manžela a urně dovezené až na Šumavu

11. červen 2023

Mladá Anna před pár měsíci tragicky ovdověla. Cesta na Šumavu pro ni má být vysvobozením, posledním krokem na její a Markově cestě. Pět měsíců měla urnu doma, v obývacím pokoji. Zavřenou ve skříni, nemohla se na ni ani podívat…

Čte: Jana Ondrušková
Napsala: Jakuba Katalpa
Dramaturgie: Martina Toušková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 10. 6. 2023
Natočeno: v Českém rozhlasu Plzeň

Povídka Rozloučení vyšla v antologii Jedeme na dovolenou, kterou v loňském roce vydalo nakladatelství Listen, jež se systematicky věnuje vydávání povídek českých autorů a autorek.

Jakuba Katalpa (1979) je autorkou několika románů oceňovaných jak kritikou, tak čtenáři. Za knihu Je hlína k snědku? byla v roce 2007 nominována na cenu Magnesia Litera v kategorii Objev roku. Za román Hořké moře byla o dva roky později nominována na Cenu Jiřího Ortena. V roce 2013 pak obdržela za svůj román Němci Cenu Česká kniha a Cenu Josefa Škvoreckého. Jejím zatím posledním románem je román Zuzanin dech, který vydalo nakladatelství Host v roce 2020. Novela Je hlína k snědku? a román Zuzanin dech mají i podobu rozhlasové četby na pokračování.

Spisovatelka Tereza Jandová alias Jakuba Katalpa

Ačkoli ji proslavily romány, Jakuba Katalpa píše moc ráda i povídky. Vlastně jimi svoji spisovatelskou kariéru začínala. Její prvotinou byla sbírka povídek s názvem Krásné bolesti, vyšla v roce 2000 a je podepsána ještě jejím občanským jménem Tereza Jandová.

Ačkoli od své prvotiny žádnou další povídkovou knížku nevydala, povídky píše průběžně stále. „Je to dost těžký žánr, protože se jedná o malý útvar, ve kterém jsou vidět nejrůznější "chyby" a nedokonalosti jazyka, stylistiky. Prostě jde o román zhuštěný do pár stránek a je těžké do něj vložit všechno, co by měl mít - zajímavé sdělení, krásný jazyk, obratnost, pointu...,“ nechala se slyšet autorka.

Povídky se nezdráhá psát ani takzvaně na objednávku, tedy na nějaké zadané téma.

„Povídky píšu ráda. Zatím jsem neměla žádné zadání, kterého bych se musela striktně držet, spíše jen téma, kolem kterého by povídka měla kroužit. Je to výzva a zároveň zábava, jen to bere dost času, který chci trávit psaním románu, takže až na pár výjimek teď spíš psaní povídek odmítám.“

Přímo pro Český rozhlas napsala Jakuba Katalpa už dříve povídky Alfréd a Hraběnka a má rozepsanou další. Její povídkové texty vycházejí například v tematických antologiích, které pravidelně vydává nakladatelství Listen.

Audioverze svých textů prý autorka neposlouchá moc ráda. „Pustím si pár kousků, na ochutnání. Znervózňuje mě, že bych slyšela svůj text, protože bych měla tendenci hledat v něm chyby, přemýšlela bych nad tím, co bych mohla napsat lépe, výstižněji. Ale samozřejmě mám radost, když mé texty posluchače baví.“

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio