Nízká nezaměstnanost je brzdou růstu ekonomiky

Názor
Již tak nízká míra nezaměstnanosti v květnu dále poklesla. Podle úřadu práce se snížila z dubnových 3,6 na 3,5 procenta. Počet lidí bez práce spadl na téměř 254 tisíc, přičemž volných míst bylo téměř 286 tisíc.
Již tak nízká míra nezaměstnanosti v květnu dále klesla. Podle úřadu práce se snížila z dubnových 3,6 na 3,5 procenta. Ilustrační foto: FAEI.cz

I když květnový meziměsíční pokles nezaměstnanosti lze přičíst na vrub sezonním vlivům, nic to nemění na tom, že je to patrně jediný klíčový ekonomický ukazatel, v němž patříme dlouhodobě mezi premianty Evropské unie.

Z našeho pohledu se však není čím chlubit. Nízká nezaměstnanost je totiž brzdou růstu ekonomiky. Bohužel vláda nedokázala přes opakovaná naléhavá volání ze strany zaměstnavatelů vytvořit podmínky pro zaměstnávání imigrantů – a to jak kvalifikované pracovní síly, tak i těch s nízkou kvalifikací.

Jde o dlouhodobou bolest české ekonomiky, kterou ani tváři v tvář recesi nedokázala česká vláda vyřešit. Nesmíme navíc ani zapomínat na to, že trh práce přichází každým rokem vlivem stárnutí o desítky tisíc lidí. A i zde – ve vytváření podmínek pro zaměstnávání starších, ale velmi zkušených pracovníku, má česká ekonomika velké rezervy.

PSALI JSME:
Trh práce hledá lidi se základním vzděláním. Žádná mozkovna nebudeme

Bohužel nízká nezaměstnanost vyvolává tlak na růst mezd, což je silný proinflační faktor. Který vstupuje do hry v době, kdy se nám inflaci daří zkrotit jen velmi pozvolna a problematicky. A samozřejmě trh práce s převisem nabídky volných míst ještě více zostřuje boj mezi zaměstnavateli o kvalifikované pracovníky.

O tom, že nízká nezaměstnanost neodpovídá zcela stavu české ekonomiky, která se jen pozvolna dostává ze stagnační kocoviny, svědčí i to, že v květnu, kdy nezaměstnanost dále klesala, klesala paradoxně i důvěra v ekonomiku mezi podnikateli.

V květnu totiž ochladla jejich důvěra v českou ekonomiku na hodnotu 95,2, přičemž nejhlubší pokles optimismu byl v průmyslu zejména v sektoru automotive, který čeká zpomalení tempa výroby.

Autor je partner poradenské skupiny Moore Czech Republic
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Míra nezaměstnanosti klesá, hlavně díky nástupu teplejšího počasí

Zavřít reklamu ×
  1. Brzdou ekonomiky ČR jsou především nízké platy. Občané šetří a tak je ekonomika utlumena již přes 20 let. Už před 20 lety dostal Václav Klaus otázku od ekonomů z USA „Proč tu držíte tak nízké platy,když pracujete pro Německo?“. Nebyl schopen na tuto otázku odpovědět. Problém nízkých příjmů bude ničit naši ekonmiku zřejmě na věčné časy. Jediný kdo je při penězích jsou senioři a podnikatelé. Bohužel,tyto skupiny peníze syslí a kupují velmi málo…..

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Zaměstnání

Nabídka volných pracovních míst klesá

Navzdory nepřesvědčivým výsledkům české ekonomiky v posledním roce a půl se situace na trhu práce rozhodně nijak dramaticky nevyhrotila. Ekonomika byla sice v útlumu, na trh práce přicházeli další lidé, nicméně …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

O kolik zdražil řízek, guláš nebo smažák. Velké srovnání cen

Analýza
Restauracemi se v úvodu roku prohnala vlna skokového zdražování způsobená zvýšením DPH. Navzdory klesající inflaci jsou březnové ceny v průměru o osm procent vyšší než před rokem. O kolik ale za posledních pět let zdražila běžná jídla, jako je svíčková, řízek nebo guláš? Společnost Dotykačka poskytla Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) detailní údaje o růstu cen vybraných pokrmů.