Hlavní obsah

Bezpilotní stroje pomáhají hasičům, geodetům i strážcům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud chcete s dronem přelétat nad budovou, tak potřebujete souhlas majitele. Evropská pravidla jsou poměrně striktní, ale profesionálům otevírají s dodatečným povolením úřadů obrovské možnosti. Právu to řekl Jaroslav Řešátko ze společnosti Telink, která provozuje prodejnu dronů a leteckou školu.

Foto: Novinky

Dron v zemědělství

Článek

Viděli jsme, že drony po loňském požáru u Hřenska pomáhaly hasičům hledat ohniska při dohašování. Co dalšího umějí?

Hřensko pro nás bylo velmi významné, dodávali jsme tam většinu techniky. V té době vycházel na trh voděodolný záchranářský dron Matrice 30T. V Česku byl pouze jediný kus, tak jsme ho tam na měsíc zapůjčili. Brali jsme to jako podporu k řešení nešťastné události. Starosta Hřenska objednal i jeden menší dron s termovizí pro místní dobrovolné hasiče, takže měli najednou lepší vybavení než armáda, která tam také přišla.

Drony standardně pořizují fotky a videa, ale i termo. Hasiči si mohli nastavit teplotu zobrazení tak, aby se jim snadno hledala třeba skrytá ohniska šířená kořenovým systémem.

Jaký je trend profesionálního využití dronů v dalších oblastech?

Využívá je například geodezie. Můžete měřit s přesností na centimetry, počítat kubatury, takže třeba v lomu zjistíte, kolik bylo vytěženo horniny. Jde vytvářet 3D fotorealistické modely, které můžete také dobře prezentovat. Drony se hodí i na dokumentaci stavu památek, budov nebo na zmapování střechy pro stavbu fotovoltaické elektrárny.

V Rusku funguje síť protikremelských agentů, kterou Ukrajina zásobuje drony, tvrdí CNN

Válka na Ukrajině

Využívají se i pro střežení objektů. Vyrobí se model celého areálu, naprogramují se trasy a dron při kontrole létá automaticky po jedné z vybraných tras. Jeden zákazník si například nechal udělat model hnědouhelného dolu, kde chtějí hlídat stroje, dopravníky. Dál se drony používají třeba v zemědělství na postřiky nebo aplikaci granulátu.

Nejen v souvislosti s válkou na Ukrajině je zřejmé, že drony a bezpilotní letadla jsou stále důležitější. Jak moc dominuje v byznysu s drony vojenský sektor proti civilnímu, pokud vůbec?

Vojenské prostředky proti těm civilním nejde srovnávat. Tam vždy u ceny přidáváte několik nul. Jejich poslání i technika jsou jiné. Armády se ne úplně chtějí vybavovat civilními drony, mají radši vojenskou techniku. Stejně tak civilní výrobci cílí na běžný komerční trh a nechtějí být s válkou spojováni. Přesto nikdy nevíte, kdy budete potřebovat zkušené piloty a civilní techniku.

Nedávno u soudu padl první trest za ohrožení letecké dopravy dronem, když ve Folmavě jeden zvědavec navedl svůj dron do dráhy záchranářského vrtulníku. Dostal podmínku 18 měsíců a pokutu 36 tisíc korun.

Je to tvrdý trest, ale dělat něco takového je opravdu blbost. Kde přistál vrtulník, tam se nepoletím dronem podívat, protože logicky ten vrtulník zase vzlétne.

Obecně z pohledu přednosti je dron vždy poslední, musí uhnout. To ale vzhledem k lidskému omezenému prostorovému vidění není vždy snadné. Proto se odborná veřejnost shodla, že pokud je riziko srážky, máte hned zahájit rychlé klesání, pokud tedy není ten objekt pod vámi, což také vždy nepoznáte.

Drony se hodí i na dokumentaci památek, budov nebo na zmapování střechy pro stavbu fotovoltaické elektrárny

Z toho plyne, že pohybovat se v blízkosti leteckého provozu je naprostý nesmysl, nebo to musí být koordinované. I to je možné a děje se to.

Mohl byste v kostce shrnout základní pravidla bezpečného létání pro amatéry?

Je povinná registrace provozovatele, online kurz a test pilota. Maximálně se smí létat do 120 metrů výšky. Nesmíte přelétat shromáždění osob. Pokud nemám ohrozit osoby ani majetek, tak je základní pravidlo jedna ku jedné. Takže pokud mám třeba výšku letu deset metrů, tak vzdálenost od osob je taky deset metrů. Dodal bych, že kdo dron používá při práci, včetně novinářů, ten musí mít speciální pojištění.

Také mám malý dron na fotografování. Někde se stalo, že mi ovládací aplikace vůbec nedovolila vzlétnout. Jinak hlásí, že musím přijmout odpovědnost, potvrdit SMS z mobilu. Tyto údaje jdou úřadům?

Ne, ty jdou výrobci dronu. Jelikož výrobce dronů zahušťuje vzdušný prostor, tak se snaží přispět k bezpečnosti. Je to určitá prevence a výchova pilotů. Aplikace zná hlavní zóny, kde nesmíte létat, kde jsou letiště, věznice, jaderné elektrárny a podobně. Ale ta mapa nenahrazuje tuzemská pravidla, nemůže re­agovat na všechna časově vymezená omezení.

Pokud chcete létat bezpečně, musíte používat leteckou mapu DronView, která je pod kontrolou tuzemského Řízení letového provozu.

V létě budou někteří lidé chtít natáčet památky, hrady, zámky. Měli by tedy pamatovat na to, že mohou létat jen v okolí…

Ano. A zároveň je třeba dbát na větší koncentraci osob, což může být u památek největší problém. Pokud chcete přelétat budovu, tak potřebujete souhlas majitele. To není proto, že by vlastníkovi budovy patřil vzdušný prostor, nýbrž proto, že dron nemá tak dokonalou certifikaci bezpečnosti jako třeba dopravní letadlo. Toto pravidlo mimochodem zatím také omezuje možnosti dopravovat prostřednictvím dronů zásilky.

Drony útočily v Kurské oblasti, zasažena byla budova pohraničníků

Válka na Ukrajině

Takže majitel svým případným souhlasem potvrzuje, že si uvědomuje riziko, že dron může spadnout. Dále tím říká, že mu to nevadí ve vztahu k jeho soukromí.

Souhlasy pro přelety se dají získat. Úřady mohou povolit i létání nad památkami či práci na letišti. Pokud se pilot pro­fesionál dobře připraví a dokáže, že je to bezpečné, tak to úřady povolí.

My jsme létali i přes kampus zemědělské univerzity, to je vlastně malá vesnice. Létalo se v neděli, o prázdninách, a hlásilo se to policii. Vytvořili jsme 3D model kampusu, kde rozeznáte hromosvod na střeše.

Existují například nelegální rušičky signálu u domů kvůli soukromí nebo v krajině ční televizní vysílače. Pokud přeruší signál ovladače dronu, tak stroj spadne?

Dron je postavený tak, že pokud ztratí signál, tak zahájí nastavenou proceduru, tedy návrat na místo startu, nebo zůstává viset na místě. Ale může se stát, že pokud jde o mimořádně silné antény, třeba když někdo vletí do paraboly televizního vysílače, tak se systém naprosto zahltí a může dojít k pádu. Takových případů znám jednotky za celou kariéru. Jedno ze základních pravidel říká: nelétat v těsné blízkosti antén.

Soud poprvé trestal za létání s dronem. Muž si natáčel nehodu a ohrozil helikoptéru

Krimi

Může se vám hodit na Zboží.cz: Drony

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej dronů, On-line prodej dronů

Reklama

Výběr článků

Načítám