Jahodový koktejl aneb Nevážné i vážné písničky s jahodami od Beatles nebo Banjo Bandu Ivana Mládka

11. červen 2023

Červen můžete mít spojen s chutí zahradních jahod, které v tomto a následujícím letním měsíci dozrávají. Věříme, že vám tyto nepravé plody, úplně správně řečeno zbytnělá květní lůžka, jahodníků udělají radost i v písničkách.

Jahody trhala – to je název písničky Banjo Bandu Ivana Mládka z jeho legendárního prvního alba Dobrý den! z roku 1976. Text napsal Zdeněk Svěrák, tehdy v nelaskavých časech skrytý pod pseudonymem Emil Synek. A autorem hudby je Mojmír Smékal,  dlouholetý hudební redaktor Československého rozhlasu, muzikant, vystudovaný právník a rodilý Olomoučan, který toho udělal pro prosazení Banjo Bandu Ivana Mládka na rozhlasových vlnách v sedmdesátých letech nemálo.

Písničku Jahody trhala zpíval velmi osobitým způsobem Petr Fleischer, výborný jazzový tubista, jenž hrál nejenom s Ivanem Mládkem, ale také s Apollobeatem, big bandem Václava Zahradníka, Smetáčkovci nebo s pianistou Karlem Růžičkou.

Měla na očích brýle, Robinson, Na prvním programu, V zádech táhnu stín, Rádio a já, to je namátkou několik písniček, k nimž složil hudbu Josef Kolín, skvělý muzikant a také kdysi dávno kapelník souboru  Their Majestics svého kamaráda Josefa Laufera a Play-Boys s Evou Pilarovou.

Čtěte také

Velmi výrazné, a to i z autorského hlediska, bylo Kolínovo působení v pozdních sedmdesátých letech v kapele Flop doprovázející Karla Zicha. Potom tento výborný a vyhledávaný studiový muzikant spolupracoval se známými zpěváky včetně Dalibora Jandy, pro nějž společně s textařem Janem Krůtou napsal mírný rokenrol a zároveň hit a též se svou kapelou Pop-servis natočil Jahodový koktejl.

V cestě za písničkovými jahodami se zastavíme i u nádherného songu Beatles, respektive Johna Lennona, Strawberry Fields Forever se vzpomínkou na téměř stejnojmenný liverpoolský viktoriánský dům i se zahradou, kdysi místo dětského domova Armády Spásy.

Naznačíme příběh ještě staršího hitu legendární folkové skupiny Kingston Trio Raspberries, Strawberries – Maliny, jahody – s francouzskými kořeny.

A také zahrajeme velký countryový hit z devadesátých let zpěvačky Deany Carter Strawberry Wine, Jahodové víno, který v Čechách přezpívala Šárka Rezkovou jako Borůvkovou s textem Vladimíra Poštulky.

A tematický výběr pod Světly ramp uzavře moravská lidová písnička Kdybych byla jahodú v podání Hany Hegerové.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související