Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Smrt boháče Berlusconiho: Kdo bude dědit miliardy a kde všude měl luxusní vily?

Autor: mav, ČTK - 
13. června 2023
05:00

V pondělí zemřel Silvio Berlusconi (†86). Světu byl znám hlavně coby několikanásobný premiér Itálie, do vlády se ale propracoval svým podnikáním nejen v médiích. Svého času byl nejbohatším Italem a až do smrti dál patřil k italské miliardářské špičce. Jaké měl majetky a kdo by je měl dědit?

  • Ke dni jeho úmrtí vedl Berlusconiho magazín Forbes na 352. příčce nejbohatších lidí světa a třetího v Itálii se jměním v přepočtu 152 miliard korun. Po dobu dvanácti let kolem přelomu století byl dokonce vůbec nejbohatším Italem. Statistika ovšem počítá celé rodinné jmění – Silvio Berlusconi měl pět dětí. 
  • Jeho dětmi jsou Marina, Pier Silvio, Barbara, Eleonora, Luigi Berlusconiové.
  • Není jasné, jak Berlusconi rozdělil svůj majetek mezi své děti. Italská média také spekulují, že Berlusconi v závěti odkázal část majetku své partnerce Martě Fascinové nebo že se jeho děti rozhodnou prodat nejhodnotnější část dědictví - podíl ve společnosti Media for Europe (MFE).
  • Hodnotu dědictví italský tisk odhaduje na nejméně čtyři miliardy eur (96 miliard korun).
  • Podle časopisu Forbes byl Berlusconi v roce 2022 třetím nejbohatším podnikatelem v Itálii s odhadovaným majetkem v hodnotě 6,8 miliardy dolarů.
  • Za sídlo Berlusconiho je označována Villa San Martino v Arcore, rozkládající se na 3 500 metrech čtverečních. Koupil ji už v roce 1974 a je registrována přímo na italského expremiéra, ne jako tomu je v případě jiných nemovitostí vlastněných realitní společností, upozornil nyní web Corriere.it. Orientační hodnota vily? Odhaduje se kolem 100 milionů eur. Tam vybudoval i megalomanské mauzoleum, kde má spočinout jak on, tak později jeho blízcí.
  • Když úřadoval v Římě, byla tam v posledních letech jeho sídlem Villa Grande, kterou původně vlastnil a obýval věhlasný režisér Franco Zeffirelli. Berlusconi ji od něj koupil už dřív, ale nechal tam přítele dožít - zemřel v 96 letech roku 2019. Předtím Berlusconi - i jeho strana - pronajímal rozsáhlé patro opulentního paláce Grazioli.
  • „Berlusconi vždy upínal pozornost k investicím do nemovitostí a dobře známá byla jeho bezmezná vášeň pro okouzlující rezidence,“ napsal po jeho smrti web Italy24. Byl ovšem i schopným developerem.
  • S Berlusconim bylo spojováno luxusní sídlo na Sardinii Villa Certosa s odhadovanou cenou 259 milionů eur (6,2 mld. Kč), kde v minulosti hostil i Vladimira Putina či (poněkud skandálně) Mirka Topolánka a který nevlastnil Berlusconi přímo, ale prostřednictvím společnosti Immobiliare Idra Spa. Rozkládá se na 4 500 metrech čtverečních, má 4 500 pokojů a park o 120 hektarech.
  • V roce 2011 Berlusconi koupil nemovitost Villa Due Palme na ostrově Lampedusa v Cala Francese o rozloze 250 metrů čtverečních s velkou zahradou.
  • Ve vlastnictví Berlusconiho je i Villa Visconti di Modrone, známá jako Belvedere. Nachází se ve městě Macherio v provincii Monza a Brianza.
  • Oblíbeným útočištěm Bersluconiho bývala i Villa Campari ve městě Lesa u jezera Lago Maggiore. Rezidence o 30 pokojích s nádherným parkem a soukromým přístavem, pocházející z 19. století, se stala předmětem sporů v jednom z Berlusconiho rozvodů. 

S Berlusconim byla dlouhá léta spojovaná známá Villa Certosa na Sardinii S Berlusconim byla dlouhá léta spojovaná známá Villa Certosa na Sardinii | Profimedia.cz

Berlusconiho rodina

První Berlusconiho manželka Carla Elvira Dall'Oglio je matkou Mariny (56) a Pier Silvia (54). Rozvedli se roku 1985, to už ale byla na světě Barbara Berlusconiová (40), jejíž matkou je Veronica Larioová (66). Tu si magnát vzal roku 1990, ještě dřív se jim ale narodili Eleonora (37) a Luigi (34).

Rozvedli se r. 2010 a ještě se soudili o peníze. Roku 2020 se zasnoubil s někdejší mluvčí klubu AC Milan a nyní poslankyní jeho strany Martou Fascinaovou (33), o dva roky později uspořádali i neformální, symbolickou svatbu.

„O obřadu se mluvilo již několik týdnů předem, jednak proto, že mu podle novinových zpráv předcházelo jisté napětí a neshody v rodině Berlusconiových, jednak kvůli jeho politickému významu,“ konstatoval tehdy server Il Post. Starší děti měly podle něj výhrady stran dědictví a majetků.

„Vztah lásky, úcty a respektu, který mě pojí s paní Martou Fascinaovou, je tak hluboký a pevný, že není třeba ho formalizovat sňatkem. Zvěsti, které se objevily v tisku, proto nejsou pravdivé,“ uvedl sám „ženich“ Berlusconi. „Ale právě proto, že jde o tak hluboké a důležité pouto, plánuji ho společně s paní Martou v blízké budoucnosti oslavit tak, jak si zaslouží, a to událostí, které se zúčastní i mé děti a blízcí přátelé.“

Podnikatelské úspěchy

Silvio Berlusconi vystudoval práva na Milánské státní univerzitě, načež založil společnost Cantieri Riuniti Milanesi. Po prvních pracovních zkušenostech jako zpěvák a bavič na výletních lodích a jako podomní prodejce založil společnost Edilnord.

„Od té doby se jeho impérium rozrostlo a rozvinulo od televize po stavebnictví, od vydavatelství po pojišťovnictví a velkodistribuci,“ uvádí italská verze Forbesu. „Za své podnikatelské úspěchy ve stavebnictví byl 2. června 1977 prezidentem republiky Giovannim Leonem jmenován Rytířem práce.“ To tady se vzalo jeho přízvisko „Rytíř“ – „Il Cavaliere“, zkráceně „il Cav“.

Televizní magnát

Roku 1978 převzal milánskou kabelovou televizi Telemilano, za dva roky ji přeměnil na celoitalskou síť Canale 5, k níž začal přidávat další stanice. Postupně vybudoval dominantní sílu soukromých médií v Itálii.

Jádrem Berlusconiho byznysu je holding Fininvest – ve skutečnosti propletenec desítek rodinných firem. Jejich roční obrat přesahuje pět miliard eur (119 mld. Kč), zaměstnávají asi 20 tisíc lidí, čímž patří k největším podnikatelským subjektům Itálie.

„Ještě před Cavalierovým vstupem do politiky měla ‚galaxie Berlusconi‘ srdce ve společnosti Fininvest, ovládané soustavou sedmi holdingů; čtyři z nich připadají na Silvia Berlusconiho s celkovým podílem 61,21 %,“ shrnula agentura ANSA. V dalších třech má (skoro stejné, cca přes 7 %) podíly všech pět jeho dětí.

Role potomků vzrostla začátkem roku 1994, když se Silvio Berlusconi vzdal všech funkcí v impériu a založil stranu Vzhůru, Itálie. Na jaře pak vyhrál volby a stal se premiérem.

Děti ve správní radě Finnivestu

Jak uvádí web skupiny Fininvest, ve správní radě zasedají čtyři z pěti dětí (bez Eleanory), nejstarší Marina je její předsedkyní. Zajímavé je, že řada firem v impériu ani nemá pořádná jména – nazývají se Holding Italiana plus číslo/číslovka.

Marina takto ovládala Holding Italiana IV, Piersilvio číslo V; jejich nevlastní sourozenci pak mají dohromady Holding Italiana Quattordicesima, zkráceně H14.

A děti mají i důležité role ve firmách ovládaných skrze Fininvest. Marina je šéfkou správní rady největšího vydavatelství/nakladatelství v Itálii – Arnoldo Mondadori Editore. Forbes ji roku 2010 zařadil na 48. příčku stovky nejmocnějších žen světa, coby jedinou Italku.

Jejím manželem je někdejší primoballerino milánské La Scaly, narodili se jim synové Gabriele (cca 20) a Silvio.

Pier Silvio Berlusconi zastával vedoucí pozice v otcově televizním byznysu, nyní je mj. generálním ředitelem firmy MFE-Media forEeurope. Ta vedle Itálie vlastní i televizní kanály ve Španělsku a čtvrtinový podíl na největší soukromé televizní společnosti v Německu - ProSiebenSat.1 Media. Ze dvou vztahů má tři děti, nejstarší dcera Lucrezia Vittoria má 32 let.

Podíly v bankovnictví

Vedle mediálního byznysu má také klan zájmy v bankovnictví, konkrétně třetinový podíl v předním finančním konglomerátu Banca Mediolanum.

Tři dekády vlastnil „Rytíř“ skrze Fininvest i přední fotbalový klub AC Milan. Koupil jej v únoru 1986, mohutnými investicemi ho zachránil před bankrotem a ihned ho pozvedl na domácí i evropské úrovni. Viceprezidentkou klubu byla dcera Barbara Berlusconiová. Klub rodina provozovala do června 2017, kdy jej prodal čínským investorům za 630 milionů dolarů (dnes 14 miliard Kč).

Na dlouho ale Berlusconi fotbal neopustil, záhy Fininvest koupil AC Monza. Po nedávném bankrotu mu Berlusconi pomohl se zase postupně propracovat do nejvyšší ligy.

Kdo bude dědit?

Na rodinných podnicích se podílí i expremiérův mladší bratr Paolo Berlusconi (73) – mj. mu Silvio přenechal vydávání deníku Il Giornale, kvůli novému zákonu o střetu zájmů nemohl zároveň provozovat televizi a vydávat noviny.

Rovněž bratr vede investiční společnost Paolo Berlusconi Finanziaria. Figuroval ve stejných či podobných trestních kauzách jako starší Berlusconi, jednou vyvázl s necelými dvěma roky vězení podmínečně odloženými, roku 2010 dostal čtyři měsíce odnětí svobody za falšování účetních dokladů. Kvůli pardonu však za mříže nešel.

Spočítat, kdo jak co bude dědit, nemusí být snadné. „Zmapovat realitní impéium, které Silvio Berlusconi odkázal, není snadné,“ připouští italský web Corriere.it; stejně komplikovaná je struktura holdingů. Lze však předpokládat, že většinu rodinného impéria si pět potomků rozdělí zhruba rovným dílem – zhruba tak vycházely jejich podíly, než otec zemřel. Zda něco patriarcha odkázal vnoučatům, snoubence či dalším blízkým, se dozvědět můžeme a nemusíme.

Video  Smrt bouřliváka Berlusconiho. Zásnuby Brzobohatého a Egypt nemá sítě proti žralokům!  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

ANOrozkradanidotaci ( 13. června 2023 22:31 )

Berlusconiho majetek je větší, než Babišův. Berlusconi 152 miliard, Babiš 108 miliard (rok 2021, kdy Babiš během covidu zbohatl o 28 miliard).

doktormediciny ( 13. června 2023 09:37 )

Proc tak odtazite komentare...

Zobrazit celou diskusi