Mám radost z postupu Karviné do první ligy, říká fotbalový trenér Vít Raszyk

Přidat na Seznam.cz

Fotbalový trenér Vít Raszyk pochází z Karviné, ale už patnáct let působí v klubech na opačném konci republiky – konkrétně na severu Čech. Netají se tím, že má radost z postupu karvinského celku do první ligy, současně se snaží sám trenérsky pracovat na úrovni třetí nejvyšší soutěže.

Na snímku trenér Vít Raszyk (červen 2023).

Jak jste přijal návrat MFK Karviná do nejvyšší soutěže?

I když se pohybuji ve fotbalovém prostředí jinde, než v rodném kraji, do Karviné se samozřejme vracím. Mám tam rodinu. Sleduji karvinský klub a musím řici, že znovu udělali kus práce. V zimě okysličili kádr a zajistili si postup do první ligy z prvního místa. Klobouk dolů.

Co soudíte o současné Karviné?

Jsem rád, co se jim povedlo. Snad se v první lize zabydlí. Lidi z vedení klubu znám, je pořád stejné. Třeba sportovní ředitelLubomír Vlk je tam dlouho. Akorát se mění trenéři a hráči. Jak jsem už naznačoval, sportovně jsem vyrůstal v Karviné odmalička a jako trenéři jsme tam s kolegy rozjížděli kategorii žáků a přípravek.

Jak jste se dostal na sever Čech?

Ve svých třiceti letech, teď mi bude šestačtyřicet, jsem dostal nabídku z Teplic k mládežnickým výběrům a zakotvil jsem tam.

Vybavíte si svoje angažmá u tehdy druholigového celku dospělých Baník Most 1909?

Bylo to v roce 2014, kdy za Most ještě hrál Petr Johana, který už měl za sebou úspěšnou kariéru. Na jeho zkušenostech jsme stavěli. Do kádru patřilo asi třicet hráčů, sešlo se tam i hodně cizinců. Tréninky jsme vedli ve třech jazycích. Do Mostu jezdili zvuční soupeři, tehdy postoupil do první ligy Hradec Králové s trenérem Lubošem Prokopcem.

Momentálně trénujete FK Ústí nad Labem v České fotbalové lize. Jaká je to podle vás soutěž?

Skupinu B, v níž startuje ústecký tým, suverénně vyhrála Viktoria Žižkov, která má postupové cíle i v barážovém dvojutkání s Domažlicemi. V popředí „naší“ skupiny figurovaly i Velvary, Brozany. V béčkách prvoligových klubů působí mladí hráči, kteří se na podzim sehrávají a je to znát na jaře. V jiných celcích se zase uplaťňují zkušení fotbalisté, co ještě nedávno bojovali ve druhé lize.

Zdroj: autorský článek