Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejkrásnější českou dětskou knihou je výlet „do guláše vzpomínek“. Proč jste o ní ještě neslyšeli?

Ilustrace Daniela Špačka v knize Do nepaměti. Foto: Albatros
Ilustrace Daniela Špačka v knize Do nepaměti. Foto: Albatros

Nenápadný, ale pozoruhodný titul Do Nepaměti Tomáše Končinského se před čtrnácti dny stal nejkrásnější dětskou knihou roku. Bláznivá roadmovie autora oceňovaných dětských knih Překlep a Škraloup a Cesta z Ošemetna láká pozoruhodnou grafickou úpravou, vlastním soundtrackem i psychedelickými ilustracemi Daniela Špačka.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Ceny za knihy mi nepřinesly zvýšený mediální ani čtenářský zájem. Ale stejně skoro každý měsíc potkám nějakého čtenáře, který mé knihy chválí a hlavně říká, že se líbí jeho dětem. A to potěší a má asi prakticky větší dopad než ocenění,“ říká autor letošní nejkrásnější dětské knihy roku Tomáš Končinský.

Jeho originální obrazivost už před pěti lety dala vzniknout knize Překlep a Škraloup, která si v roce 2017 odnesla Magnesii Literu a Zlatou stuhu za nejlepší knihu roku a ocitla se v nominacích IBBY mezi sty nejlepšími evropskými dětskými knihami. Předloňská kniha pohádek Cesta z Ošemetna pak získala ocenění Nejlepší dětská kniha nakladatelství Albatros Media.

Hromada ocenění autorovým titulům přesto větší ohlas nepřinesla. „Je to možná zvláštní, ale mám zkušenost s tím, že když jsme v roce 2017 vyhráli všechny ty ceny s knihou Překlep a Škraloup,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dětské knihy

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější