Čad na pokraji sil: Jak válka v Súdánu škodí jeho křehkému sousedovi

Válka v Súdánu by mohla zastavit již tak slabé čadské hospodářství.

Od 15. dubna, kdy v Súdánu vypukly válečné akce, nese hlavní tíhu civilní obyvatelstvo.

Síly rychlé podpory vedené generálem Mohamedem Hamdanem Dagalem (zvaným Hemedti) jsou v konfliktu se súdánskými ozbrojenými silami, kterým velí generál Abdel Fattah al-Burhan, faktická hlava súdánského státu.

Téměř 1,4 milionu lidí bylo vysídleno. Z toho 330 000 lidí přešlo do sousedních zemí.

Čad, který je již sám o sobě křehkou zemí, je jednou z nich. Od začátku konfliktu přišlo do Čadu přibližně 90 000súdánských uprchlíků. Nově příchozí se přidali k 600 000 převážně súdánských uprchlíků, kteří již v Čadu pobývají po útěku z předchozích konfliktů.

Navzdory svému ropnému bohatství je Čad jednou z nejchudších zemí světa. Čad a Súdán mají společnou hranici dlouhou 1 400 km. Na obou stranách hranic žijí také stejné etnické skupiny.

Jako politoložka a odbornice na etnické a náboženské konflikty se zaměřením na Čad uvádím, jak probíhající ozbrojený konflikt v Súdánu představuje pro Čad bezpečnostní, humanitární, politické a ekonomické výzvy, napsala Helga Dickowová pro The Conversation.

Křehká bezpečnost

Vztahy mezi Čadem a Súdánem se v minulosti vyznačovaly konflikty, zástupnými válkami a křehkými mírovými dohodami.

Oblast Dárfúru hraje klíčovou roli. V různých obdobích byl útočištěm povstaleckých skupin obou zemí.

Než se Idriss Déby Itno, etnický Zaghawa, v prosinci 1990 převratem dostal k moci v Čadu, měl se svými milicemi v Dárfúru zázemí. Příslušníci dárfúrských Zaghawů patřili do užšího kruhu jeho vlády.

Po jeho smrti v roce 2021 převzala v Čadu moc vojenská rada pod vedením jeho syna Mahamata.

Súdánský Hemedti má dobré kontakty v čadské politice a armádě. Je čadského arabského původu a má svou baštu v oblasti Dárfúru. Jeho rodina žije na obou stranách hranice.

Hemedtiho bratranec, generál Bichara Issa Djadalla, je osobním náčelníkem štábu Mahamata Débyho. Hemedtiho vítězství či porážka v Súdánu by mohla být velkým rizikem pro přechodného prezidenta Débyho v Čadu.

V případě jeho vítězství by se čadští Arabové mohli cítit povzbuzeni k tomu, aby se pokusili převzít moc i v Čadu. Mnoho Čaďanů si přeje ukončení vlády Zaghawů, která trvá již více než 30 let. Čadské arabské síly by mohly být pro Mahamata Débyho skutečnou hrozbou.

V případě porážky by se Hemedti nevzdal své bašty, Dárfúru. Dárfúrské zlato je důvodem jeho bohatství a vojenské síly. Hemedti je známý svou krutostí a bezohledností. Zaghawové z Dárfúru by se mohli stát obětí, jako tomu bylo během dárfúrské krize v roce 2003. Pokud by Mahamat Déby nezasáhl, mohli by se ho ostatní Débyho synové a příslušníci zaghawské armády rychle zbavit.

Humanitární krize

Důsledky vypuknutí bojů v Chartúmu se okamžitě projevily ve východním Čadu.

Ze Súdánu do Čadu dosud uprchlo asi 90 000 uprchlíků. Mezi nimi je asi 12 500 čadských navrátilců, kteří žili v Súdánu desítky let.

Většina uprchlíků dorazila do východního Čadu jen s tím, co si mohli vzít s sebou. Zde se setkali s chudým, ale tradičně pohostinným obyvatelstvem, včetně dřívějších uprchlíků. Příchodem dalších uprchlíků hrozí zhoršení nejisté situace.

Mezinárodní pomoc je zoufale potřebná. Lidem chybí voda, potraviny, lékařská péče a všechny další životní potřeby. Podle UNHCR bylo od dárců získáno pouze 17 % prostředků potřebných k uspokojení nejnaléhavějších potřeb uprchlíků v Čadu.

Během své nedávné návštěvy přislíbila správkyně USAID Samantha Powerová čadské vládě humanitární pomoc ve výši 17 milionů dolarů pro nové i dlouhodobé uprchlíky na východě země.

Zástupce vysokého komisaře UNHCR pro uprchlíky Raouf Mazou během audience u Mahamata Débyho 22. května 2023 rovněž přislíbil pomoc uprchlíkům a čadským obyvatelům.

Navzdory těmto slibům existuje riziko, že pokud se některá skupina bude cítit při rozdělování podpory opomíjena, může dojít k nárůstu napětí mezi místním obyvatelstvem a nově příchozími.

S blížícím se obdobím dešťů hrozí další zhoršení situace. Přístup do uprchlických táborů je kvůli špatným nebo neexistujícím silnicím téměř nemožný. To ještě více ztíží humanitárním organizacím distribuci humanitární pomoci a přesun uprchlíků z pohraniční oblasti. Ve východním Čadu může dojít k humanitární katastrofě.

Ekonomická krize

Čad, který nemá přístup k moři, je silně závislý na dovozu většiny zboží – průmyslových výrobků, surovin a potravin. Dva hlavní přístavy, které zásobují Čad, jsou Douala v Kamerunu a Port Súdán v Súdánu.

Uzavření hranic mělo okamžitý dopad na čadské spotřebitele. Podle Observatoře pro hospodářskou komplexnost vzrostly ceny zboží a služeb až o 70 %.

Několik málo čadských vývozů se zastavilo. Bavlna, arabská guma a hospodářská zvířata jsou hlavními neropnými vývozními artikly Čadu.

Válka v Súdánu by mohla zastavit již tak slabé čadské hospodářství. Aby toho nebylo málo, v Čadu je v současné době nedostatek pohonných hmot. Nedostatek vedl ke zvýšení cen pohonných hmot až o 300 % – v zemi, kde se soukromé domácnosti a výrobci spoléhají téměř výhradně na vlastní generátory.

Politické důsledky

Čadského přechodného prezidenta Mahamata Débyho překvapily boje v Súdánu, když byl na pouti v Saúdské Arábii. Trvalo mu téměř týden, než našel bezpečný způsob, jak odletět domů do N’Djameny.

Na svém facebookovém účtu však oznámil, že byl v telefonickém kontaktu s oběma válčícími stranami a snažil se je přesvědčit, aby boje zastavily.

Chtěl se mezinárodní veřejnosti představit jako prostředník. Tím, že jednal s oběma generály, se vyhnul volbě strany. Nemůže si dovolit, aby se dostal na jednu ze stran konfliktu mezi al-Burhanem a Hemedtim.

Od smrti svého otce se Mahamat Déby snaží udržet u moci navzdory kritice ze strany státu i mezinárodního společenství. Přechodné orgány potlačují opozici vůči dynastii Déby.

Rada bezpečnosti Africké unie na svém posledním zasedání znovu potvrdila nezpůsobilost přechodné vlády, včetně jejího prezidenta.

Válka v Súdánu a její výsledek by mohly Čad ještě více destabilizovat a odvést jej z cesty k míru a demokracii.

Autorka: Helga Dickowová (vedoucí výzkumná pracovnice na Arnold Bergstraesser Institut, Univerzita Freiburg)

Zdroj: The Conversation, „Chad on the brink: how the war in Sudan hurts its fragile neighbour“ (08.06.2023)

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.