Hasiči v Chlumětíně dostali své auto před více než 60 lety od vojáků, zůstalo zelené

13. červen 2023

V Chlumětíně docela na hranici kraje Vysočina nedaleko od Svratky, je každý čtvrtý občan hasičem. Sbor má členy ve věku od tří do osmdesáti tří let a všichni do jednoho jsou pyšní na nákladní vozidlo, které sboru slouží. Auto překvapivě nemá červenou barvu, přestože je hasičské.

Ondřej Pavlík je dvojnásobným starostou – obce i hasičů – má k tatrovce vřelý vztah. „Tatra 805 má vojenskou nástavbu a sloužila pro radisty, také si jí říkalo štábák. Byla vyrobena v roce 1955 a v roce 1960 byla zdarma převedena od vojáků na SDH Chlumětín.

Ondřej Pavlík je dvojnásobným starostou – obce i hasičů

Dodnes je vedena jako výjezdové zásahové vozidlo. My jsme pak pořídili Avii, která ji měla nahradit, ale toto je taková naše srdcová záležitost. Je to veterán, takže Tatra se musela v Chlumětíně zachovat pro další generace,“ říká Ondřej Pavlík, který ji nejčastěji řídí a ukazuje na hasičských soutěžích, přehlídkách a výstavách.

Zůstala zelená

Než tatrovku nastartuje, ještě připomíná: „Říkalo se slangově kvíčala, protože má takový kvičivý typický zvuk.“ Startování jde snadno, protože SHD Chlumětín chce mít tatru v pojízdném stavu. „Tatra je vojenská, takže má stále zelenou khaki barvu. Viděla jsem spoustu vojenských Tater předělaných do hasičských verzí, které měly tu typickou červenou barvu, ale je to vojenské auto, takže za mě by mělo mít zelenou barvu. Každý ať si vybere, co se mu líbí, mně se líbí ta naše barva,“ směje se dvojnásobný starosta.

Tatrovce nechali hasiči zelenou barvu

„Zdědil jsem tu lásku a zodpovědnost za to auto po svém otci, který v něm strávil značnou část svého hasičského života. A protože mě vodil do hasičárny už od útlého dětství a možná i díky tomu, že jsem k těm hasičům chodil už takhle odmala, tak jsem se stal profesionálním hasičem," přiznává na závěr Ondřej Pavlík.

Spustit audio

Související