Další mladý finský dirigent vstupuje na světový hudební trh

Dvaadvacetiletý Kristian Sallinen podepsal smlouvu s vlivnou mezinárodní uměleckou agenturou HarrisonParrott. S Klausem Mäkeläm i Tarmem Peltokoskim ho spojuje Sibeliova akademie a Jorma Panula.

Zahraniční média přinesla v minulých dnech další zprávu, která potvrzuje, že Finsko se stává ve světovém hudebním průmyslu dirigentskou velmocí. Sází přitom na mladou generaci.

Kristian Sallinen, ročník 2001 a student Sibeliovy akademie v Helsinkách, na sociálních sítích oznámil, že bude zastupován vlivnou agenturou HarrisonParrot. Ta byla založena roku 1969 v Londýně a ve svém portfoliu má desítky význačných osobností světové klasické hudby. Z těch, které se už představily tuzemskému publiku, uveďme namátkou Johna Adamse, Alison Balsom, Vladimira Ashkenazyho, Lisu Bathiashvili, Gautiera Capuçona, Bertranda Chamayou, Lise de la Salle, Angelu Hewitt, Paava Järviho, Patricii Kopatchinskou, Klause Mäkeläho, Leticii Moreno, Víkingura Ólafssona, Gila Shahama, Dalii Stasevskou, Anne Sophie von Otter, Jörga Widmanna nebo i Čechy Lukáše Vondráčka a Tomáše Netopila.

Za vším hledej Panulu

Sallinen, který se teď přidává k vybrané společnosti, je kromě dirigování také violistou, členem smyčcového kvarteta Seele Quartet. V rodném Finsku už má za sebou debuty s tamními předními orchestry, Finskými rozhlasovými symfoniky i Helsinskou filharmonií. Jeho učitelem je momentálně Sakari Oramo, také zastupovaný agenturou HarrisonParrot.

6155613ca2a81d3275a2d347_KristianSallinen-6435.jpg
  • Kristian Sallinen (©Jari Kivelä)

Mezi jeho další dirigentské mentory prý patřili Paavo Järvi, Esa-Pekka SalonenSusanna Mälkki, především však Jorma Panula. Zejména jméno tohoto finského dirigentského nestora - vedle Sibeliovy akademie - Sallinena spojuje s dalšími mladými Finy, kteří momentálně získávají v Evropě jeden dirigentský post za druhým. Jsou jimi Panulovi žáci Klaus Mäkelä a Tarmo Peltokoski.

Finští dirigenti mají vynikající průpravu. Slavná je hlavně dirigentská třída, kterou vede Jorma Panula.Všechny mladé dirigenty, kteří u něj studují, dokáže dostat na neuvěřitelně vysokou profesionální úroveň," uvedl před časem pro rádio Classic Praha nizozemský dirigent Jac van Steen. Dalším důvodem úspěchu finských dirigentů je podle něj také jejich společenský přístup. "Udržují si zdravý distanc a zdravý respekt vůči orchestrům. Žádné diktátorství, mlácení taktovkou do pultu," míní van Steen.

Tarmo Peltokoski tak už má být od příštího roku 2024 kromě pozice hlavního hostujícího dirigenta Rotterdamské filharmonie a šéfdirigenta Lotyšského národního symfonického orchestru rovněž hudebním ředitelem Orchestre National du Capitole de Toulouse. Letos je mu 23 let.

peltokoski.jpg
  • Tarmo Peltokoski (©Peter Rigaud)

Klaus Mäkelä, který si nedávno na Pražském jaru odbyl český debut, ve svých 27 letech vede Filharmonii Oslo, je šéfdirigentem Pařížského orchestru a od roku 2027 bude vést nejprestižnější nizozemské těleso - Královský orchestr Concertgebouw.

Jaká místa budou nyní nabídnuta Kristianu Sallinenovi, ukáže čas. V nejbližší době by prý měl debutovat například u Basilejského symfonického orchestru.

16-Klaus-Makela-copyright-Marco-Borggreve-2000x1334.jpg
  • Klaus Mäkelä (©Marco Borggreve / Oslo Philharmonic / Decca)

Úvodní foto: Kristian Sallinen (©Antti Rintala)

Podcast