Diváci prožijí v chebském divadle týden divů. Spolu s Valérií, která se stává z dívky ženou

13. červen 2023 11:55

Diváci Západočeského divadla v Chebu mohou vidět v úterý večer a v následujících dnech poslední novinku pomalu končící Extra echt epesně české sezóny. Jmenuje se Valérie a týden divů a vychází z knihy Vítězslava Nezvala.

„Zobrazuje sedm dní v životě dívky, žijící na malém městečku se svou babičkou, a její přerod v dospělou ženu. Tento iniciační týden je pro Valérii naplněn podivnými událostmi, při nichž ožívají její naivní sny i noční můry,“ přibližuje příběh dramaturgyně Martina Pokorná.

Atmosféru někdy až hororově snového příběhu umocňuje démonická hudba Ivo Gregorce Sedláčka, masky některých postav, projekce Marka Mrkvičky a to vše sladěné v choreografii Petera Šavela. Na jevišti zaujme Valériina postel s nebesy, která se během představení několikrát změní, třeba v kazatelnu, nevěstinec nebo hořící hranici.

V roli babičky uvidí diváci Radmilu Urbanovou, obsazení Valerie a Orlíka bude pro mnohé překvapením. „Režisér Hajdyla, který už v Chebu inscenoval úspěšnou Babičku drsňačku, vybíral představitele dvojice mladých hrdinů Valérie a Orlíka v konkurzu z desítek uchazečů. V titulní roli se objeví čerstvá absolventka Pražské konzervatoře, chebská rodačka Katrin Weitzenbauerová, Orlíkem bude nová posila chebského souboru přicházející z muzikálového oboru brněnské JAMU Samuel Gonda,“ uvedla Pokorná.

Jak doplnila, démonického upířího Konstábla si zahraje Petr Németh, chlípného mnicha Graciána Petr Joo, zatímco mladou Hedviku a zázračně omládlou babičku Elzu bude představovat Magdaléna Hniličková. V dalších rolích uvidí diváci Elišku Huber Malíkovou, Jindřicha Skopce, Pavla Richtu, Jiřího Švece a Pavla Kubína. Do světa dívčí nevinnosti, který Valérie postupně opouští, patří také sbor panen, tvořený vždy pěticí dívek z chebské ZUŠ Jindřicha Jindřicha.

Jak vidí představení režisér Jiří Hajdyla? „Líbit se bude především všem romantickým duším. Milovníkům tajemna. Básníkům, snomilům. Lidem, kteří touží po opravdové lásce. Divadelníkům. Filozofům. Surrealistům. Upírům. Švadlenám. Statkářům. Všem Orlíkům a Valériím a jejich rodičům. A hlavně všem dospělým, kteří teskní za svým mládím,“ vypočítává Hajdyla.

Diváci mohou vidět Valérii a týden divů v Západočeském divadle v úterý od 17:00 hodin, a dále pak ve čtvrtek ve stejném čase a v pátek od 19 hodin.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio