V Mošnově přistál dron Reaper, zřejmě poprvé na civilním letišti v Evropě

foto V Mošnově na Novojičínsku přistál bezpilotní letoun MQ-9 Reaper, 13. června 2023. Šlo zřejmě o první přistání takového letounu na civilním letišti v Evropě.

Mošnov (Novojičínsko) - Na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku dnes přistál americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper. Šlo zřejmě o první přistání takového letounu na civilním letišti v Evropě za běžného provozu. Stroj byl řízený z amerického Houstonu. Novinářům to řekl provozní ředitel společnosti Letiště Ostrava Michal Holubec.

Fotogalerie

Jako technická podpora doprovázelo Reaper transportní letadlo C-17, které patří mezi největší letouny amerického letectva. Oba stroje přiletěly z Čáslavi, kde se účastní společného cvičení NATO.

Holubec řekl, že šlo o historickou událost. "V České republice určitě a věřím, že i v Evropě, je to poprvé, kdy bezpilotní letadlo těchto rozměrů přistálo na civilním letišti v podstatě za, skoro bych řekl, normálního provozu. Samozřejmě jsou nějaká opatření, museli jsme ve spolupráci s Řízením letového provozu a s Úřadem pro civilní letectví nastavit postupy," řekl Holubec.

Bezpilotní letoun Reaper se podle něj chová v podstatě jako každé standardní letadlo, včetně způsobu komunikace. "Nicméně v současné době platná legislativa stále ještě neumožňuje společný provoz bezpilotních letadel a pilotovaných letadel. Takže v tomto je to opravdu průkopnická práce," řekl Holubec.

Na ploše v Mošnově strávil Reaper necelou hodinu. Za tu dobu z letiště odletělo několik charterových letů.

Na statické ukázce mohli lidé bezpilotní letoun MQ-9 Reaper vidět v Mošnově už předloni na Dnech NATO, které se na letišti každoročně konají jakožto největší bezpečnostní přehlídka v Evropě. Tehdy ale Reaper nepřiletěl sám, ale přivezlo ho transportní letadlo C-5.

Ředitel řekl, že na možnosti přistání bezpilotního letounu Reaper v Mošnově se pracovalo už několik let právě v souvislosti se Dny NATO. Technická příprava a nastavování postupů pak trvaly řádově měsíce. Velkou zásluhu na tom, že se dnes přistání uskutečnilo, má podle Holubce pořadatel Dnů NATO Zbyněk Pavlačík.

Využilo se příležitosti, kdy je letoun v Čáslavi a účastní se cvičení. "To je v podstatě ideální příležitost vyzkoušet si přílet toho letadla, samozřejmě jednak v širším hledisku, ale zároveň abychom byli připraveni na Dny NATO a mohli jsme to letadlo přijmout během Dnů NATO a už bylo všechno nastaveno, všechno připraveno," řekl Holubec.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď