Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Dopravní nostalgie o víkendu v Brně

Dvanáct vozů ze sbírky Městské hromadné dopravy Technického muzea v Brně (TMB) vyjede do ulic o víkendu 17. a 18. června 2023 v rámci akce s názvem „Dopravní nostalgie“. V sobotu kolem poledne se mohou návštěvníci akci těšit ještě na více než sto posádek závodu 1000 mil československých.

Opět se zájemci budou moci projet historickými tramvajemi, a sice stejně jako na konci 19. století ve vlečném voze č. 25, který poveze parní lokomotiva Caroline, v typickém voze koňské tramvaje z přelomu 19. a 20. století, v elektrickém motorovém voze č. 99 ze 40. let minulého století a v elektrickém motorovém voze T3, který si ještě mnozí pamatují ze „sedmdesátek“.

Z autobusů pojedou Praga RND, Škoda 706RO a Ikarus 280. Časové rozpětí používání těchto vozů je od přelomu 40. a 50. let k 70. létům minulého století až po přelom tisíciletí.

Ze sbírky trolejbusových vozů TMB vybralo typ, který 30. července 1949 zahajoval trolejbusovou dopravu v našem městě – dvounápravový trolejbus Škoda 6Tr. Dále Škodu 7Tr, kterou v roce 1952 začala vyrábět Škoda Plzeň, ze 70. let minulého století Škodu 9TR, a Škodu 14Tr, která se objevila na silnicích zhruba o 10 let později.

Technické muzeum v Brně se také svými trolejbusy zapojí během prázdnin o víkendech a svátcích do jízd historických vozidel na brněnské lince H24.

Zábavu obohatí opět flašinetáři. Právě tento víkend pořádá TMB jejich již XIV. setkání, jež bude slavnostně zahájeno v sobotu 17. 6. 2023 ve 14.00 na nádvoří Paláce šlechtičen v Etnografickém ústavu Moravského zemského muzea, Kobližná 1, Brno. Poté se flašinetáří rozejdou do ulic centra a jejich hudební produkce z malovaných „kolovrátků“ doplněná zpěvem připomene návštěvníkům Dopravní nostalgie dávnou atmosféru jarmarečních oslav.

„Flašinetáři kromě připraveného repertoáru rádi zahrají v ulicích na přání či k tanci lidové písně a zpříjemní cestujícím i jízdu v některých vozech hromadné dopravy,” upřesňuje Petr Nekuža z TMB, organizátor pravidelného setkávání flašinetářů v Brně. „V Paláci šlechtičen v neděli 18. 6. 2023 ve 14.00 zahraje slovenské tradiční loutkové divadlo TYJÁTR Ivana Gontka představení Don Šajn alebo Márnotratný syn,” dodává Petr Nekuža.

Obdivovatelé historických automobilů mají opět šanci v rámci Dopravní nostalgie se potěšit pohledem na eleganci vozů vyrobených do roku 1939. Účastníci závodu závodu 1000 mil československých 2023 se v sobotu 17. června 2023 budou vracet ze Slovenska přes časovou kontrolu na Dominikánském náměstí v Brně, která se zde uskuteční od 11.45 do 14.00. Průjezd historických vozidel s krátkým zastavením bude komentovat Sylvie Zouharová Dyková, kurátorka TMB v oboru Historická vozidla a spalovací motory. Přítomné budou opět dámy a pánové v dobových oděvech i členové Klubu policejní historie Brno v dobových četnických uniformách.

Ještě před tím, na trase z Prahy do Bratislavy, ve čtvrtek 15. června 2023 projedou účastníci závodu 1000 mil československých 2023 bývalým depem Velké ceny v Brně-Bosonách, kde složí speciální technickou zkoušku, kterou zajistí TMB ve spolupráci s městskou částí Brno-Bosonohy.
Letošního závodu, jež slaví 90. jubileum, se účastní celkem 112 historických vozů. Stejně jako v minulých letech, a loni poprvé v rámci Dopravní nostalgie, je TMB jedním z partnerů dálkového závodu Praha – Bratislava, který pod záštitou prezidenta Tomáše G. Masaryka pořádal Autoklub Republiky Československé v letech 1933, 1934 a 1935.

Technické muzeum v Brně se díky svým sbírkám dopravních prostředků účastní Dopravní nostalgie již mnoho let, a to ve spolupráci s organizátory společností SNIP&CO a Dopravním podnikem města Brna. Dopravní nostalgie je součástí mezinárodní přehlídky ohňostrojů Regiojet IGNIS BRUNENSIS 2023 s festivalem zábavy.



PR 13.6.2023

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar