Foto: Pixabay

Kdo by neznal legendární auto Kitt ze seriálu Knight Rider z roku 1982, kde řidič mohl se svým autem běžně mluvit. V té době se jednalo o jakési sci-fi, ale již brzy se právě tento způsob komunikace s autem stane realitou. General Motors chtějí totiž do svých automobilů zavést asistenta, který bude na způsob ChatGPT.

Nemůžete samozřejmě čekat, že do aut začne přidávat proudový motor či zbraně, ale již brzy si se svým autem ntelitentně popovídáte díky spolupráci General Motors a společnosti Microsoft. Důvod je jednoduchý – společnost Microsoft totiž investoval velký finanční obnos do spolenčosti OpenAI, který vytvořila a zveřejnila svůj chatbot ChatGPT.

Viceprezident General Motors, Scott Miller, uvedl, že dle jeho názoru bude umělá inteligence ve všem. Prý vám poradí cokoliv z příručky o vozidle, zapíše vaše plány do kalendáře nebo vám otevře na dálku garážová vrata. Svého vozidla se tak můžete zeptat, jak třeba opravit pneumatiku, či jak doplnit chladící kapalinu krok za krokem.

Nepůjde tak jen o vylepšení vnímání hlasových příkazů, ale o celkově vyspělejší technologii, která bude mít vaše auto plně pod kontrolou. Právě ChatGPT umí porozumět i složitějším textovým výrazům a odpovídat zcela přirozeným jazykem. Jejich odpovědi však nejsou 100 % pravdivé, a proto musí General Motors ve spolupráci s Microsoftem maximalizovat pravděpodobnost pravdivé odpovědi.

Zdroj: Arstechnica.com (odkaz)