V hlavním městě je přes 200 studánek a pramenů. Pozor ale na kvalitu vody, často není pitná

14. červen 2023 08:57

Na procházkách v pražských přírodních parcích se lidé hlavně v horkých dnech osvěžují ze studánek a pramenů. Třeba na území Prahy 6 jich je několik desítek, nejvíc v Divoké Šárce. Podle laboratorních rozborů ale není voda pitná v žádné z nich.

„Pravidelnost dělání odběrů má obrovský význam, protože člověk sleduje trend, jak se pohybuje bakteriální znečištění nebo znečištění nějakými dusičnany, dusitany. Pokud se to nemění, je to dobré, pokud se to začne rapidně zvětšovat, tak se v okolí studánky něco děje,“ vysvětluje Michal Kulík.

Studánka Šárecká Habrovka

Spolu s Janou Stibralovou ze spolku Mladí ochránci přírody kontrolují vodu ve studánkách několikrát měsíčně. „Ta pitnost je nestabilní, platí stejně jenom v ten moment odběru, za týden už to může být jiné,“ varuje Jana Stibralová.

U Šárecké Habrovky je dokonce pověšený hrníček. „Což vůbec není záruka, že to je pitná voda. Kolegyně připraví tři lahvičky a zítra ráno to odnese do laboratoře,“ popisuje Michal Kulík.

V hlavním městě najdete přes 200 studánek a pramenů, jen v Praze 6 je jich 35. „Vzhledem k přísným normám, voda ze studánek definici pitné vody nesplňuje. Obsahují například koliformní a další bakterie, které můžou být znakem fekálního znečištění,“ říká radní Prahy 6 Petr Palacký ze Zelených.

Podrobné výsledky rozborů jsou k nahlédnutí na webových stránkách Národního registru pramenů a studánek, který provozuje spolek Mladí ochránci přírody.

Poslechněte si celou reportáž z Divoké Šárky.

Spustit audio

Související