Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Obsah článku vznikl ve spolupráci se spoločností Linka.
14. června 2023 11:00
Čas čtení 1:18
Richard Balog

Mladý pár investoval skoro 2 miliony korun do rekonstrukce bytu v secesním domě v Praze. Podívej se na výsledek

Mladý pár investoval skoro 2 miliony korun do rekonstrukce bytu v secesním domě v Praze. Podívej se na výsledek
Zdroj: svobodová blaha
KULTURA PRAHA
Uložit Uložené

Architektonický ateliér „svobodová blaha“ vymyslel bydlení v nadčasovém stylu, které má duši.

Architektura nemá hranice, o čemž se přesvědčíš prostřednictvím výjimečného projektu rekonstrukce bytu v secesním domě, za kterým stojí ateliér svobodová blaha. Tým architektů ve složení Anna Svobodová a Ondřej Blaha vymyslel originální interiér pro mladý pár, který do kompletní rekonstrukce investoval zhruba 1,8 milionu korun.

Byt s užitnou plochou 133 čtverečních metrů ve vícegenerační vile v secesním stylu v Praze architekti přizpůsobili majitelům, kteří potřebovali více soukromí. Zachovali koncept tří hlavních průchozích místností, které nově slouží jako kuchyň s obývacím pokojem, kancelář s knihovnou a dva oddělené šatníky. Třetí místností je ložnice s koupelnou se sprchovým koutem.

Druhá zóna bytu je určena jako prostorná koupelna s prádelnou a rezervní pokoj pro hosta nebo dítě v budoucnosti.

Velmi důležitým a zároveň citlivým tématem byl návrh dělicí stěny se vstupními dveřmi, která odděluje schodišťovou halu a upravuje její proporce. Nová vrstva je výrazově i tvarově silná a designově komplexní ze všech úhlů pohledu. Architekti pracovali s různými typy skel a zrcadel, s barevností mořených stropních trámů v tmavých tónech, jejichž výrazná kresba zůstala viditelná i po oddělení schodiště. Stěna je objektem a sochou, která sebevědomě vytváří prostorové napětí a přitom zachovává velkorysost haly.

Podobný koncept barevnosti, materiálových řešení i vzhledu jednotlivých kusů vestavěného nábytku, jakož i autorské a výtvarné objekty jsou přítomny i v dalších částech bytu. Architekti ozvláštnili místnosti například vrstvou původních stropních maleb, které se objevily v průběhu realizace a bylo možné je částečně zrestaurovat. Jinde jsou podhledy doplněny novou vrstvou, která se prolíná s atypickým nábytkem, ocelovými překlady nebo klenutým stropem, což vytváří různý charakter interiérových prostor.

Nábytkové plochy jsou kombinovány v mnoha téměř nepostřehnutelně odlišných odstínech hnědé a modrozelené barvy. Kuchyně a koupelny jsou materiálově doplněny o kámen a mosaz zakomponovanou v konstrukci oddělovací stěny nebo jako oplechování stěny kuchyňské pracovní desky, která postupně získá patinu. Naše srdce si získala také dřevěná podlaha v dokonalé kondici.

Prohlédni si fotografie v galerii, které jsou prací samotných architektů, a musíme uznat, že odvedli skvělou a detailní práci.

PrahaPrahaPrahaPraha
Zobrazit galerii
(20)
Domů
Sdílet
Diskuse