Dárců krve je stále málo, v létě se nemocnice může dostat na hranici svých kritických zásob

14. červen 2023 11:25

Každoročně daruje krev v českých nemocnicích kolem 225 tisíc lidí. Číslo se to může zdát vysoké, ale dárců je stále nedostatek. Podle doporučení odborníků by jich bylo potřeba kolem 300 tisíc. Málo je také prvodárců. Upozornit na to má Den dárců krve, který připadá na 14. června.

Sestřičky na transfúzním oddělení českobudějovické nemocnice dárcům vždy odeberou 465 mililitrů krve. Úplně poprvé tu krev daroval Lukáš Vršitý. „Bylo to naprosto v pořádku. Rozhodl jsem se prostě udělat něco dobrého. Jelikož jsem měl krve dost, myslel jsem, že budu dávat víc, ale zastavili mě,“ usmívá se.

Právě takoví prvodárci ale stále schází. „Snažíme se na tom pracovat prostřednictvím náborových kampaní. V posledních letech se to zlepšuje díky dobré spolupráci s Českým červeným křížem, ale vzhledem k tomu, že česká populace neúprosně stárne a stárnou i dárci, kteří končí s darováním v 65 letech, musíme na tom pracovat neustále a počty dárců zvyšovat,“ říká primář transfuzního oddělení českobudějovické nemocnice Vít Motáň.

Vimperské dárce vozí do nemocnice v Českých Budějovicích speciální svozový autobus, který vypravuje prachatická pobočka Českého červeného kříže. „Jezdí s námi výborná skupinka dárců, jsou to lidé, kteří darují pravidelně a znají se. Jsou i rádi, že se potkají, popovídají, je tam veselo, jsou to skvělí lidé,“ popisuje ředitelka Zuzana Pelikánová.

Čtěte také

Svozovým autobusem přijíždí například Irena Smolová, která krev daruje už šest let. „Po porodu jsem sama dostala transfúzi, tak jsem to chtěla nějakým způsobem vrátit. Můj přítel daruje už od osmnácti let, já jsem s ním jezdila jako doprovod, tak jsem si řekla, kdy jindy, když ne teď,“ vypráví.

Darování krve můžou zkomplikovat letní prázdniny, kdy lidé odjíždí na dovolenou. „Někdy se můžeme dostat na hranici našich kritických zásob, takže jsme rádi, když lidé darují i o prázdninách. Na druhou stranu, trochu nám pomáhá, že operační program některých oddělení je redukován, takže potřeba krve nemusí být tak vysoká,“ uvádí primář Vít Motáň.

Krve je ale někdy potřeba víc proto, že do Jihočeského kraje přijíždí mnoho turistů. „Občas se stává, že dochází k traumatům, kdy v extrémních případech může dojít k nárazové potřebě velkého množství krve, krevních destiček a plazmy. Pak jsme rádi, když dárci reagují na telefonickou výzvu a jsou schopni darovat konkrétní krevní skupinu neprodleně,“ dodává primář. Na jihu Čech aktuálně chybí skupiny s Rh negativním faktorem.

Spustit audio

Související