GT Classroom nabízí unikátní příležitost mladým jezdcům Buggyry.

Tým Buggyra ZM Racing odstartoval program GT Classroom

GT Classroom nabízí unikátní příležitost, jak mohou mladí talentovaní stážisté získat jedinečné
zkušenosti ze světa vytrvalostních závodů.

Loni v prosinci 2022 zahájil tým Buggyra ZM Racing ve spolupráci s Buggyra Academy program
Dakar Classroom. Ten byl jedinečnou zkušeností pro mladé talentované jezdce, spolujezdce a
inženýry, kteří dostali výjimečnou příležitost nahlédnout do fungování závodního týmu. Nyní
Buggyra spustila obdobu pro vytrvalostní závody, program GT Classroom. Jeho cílem je připravit mladé jezdce a inženýry pro podniky endurance.

Program GT Classroom byl představen na nedávném závodě na 12 hodin ve Spa-Francorchamps za účasti čtyř stážistů: slovenských bratrů Marka a Tomáše Kazarkových, pilotky Yasmeen Koloc narozené v Dubaji a českého inženýra Matěje Hadaščoka.

Dakar Classroom i GT Classroom jsou součástí Buggyra Academy, kterou v roce 2019 spustil Martin
Koloc. Jako týmový šéf Buggyra ZM Racing a dvojnásobný mistr Evropy v závodech tahačů na okruzích
zná Martin Koloc všechny stránky motoristického sportu. Při zakládání Akademie chtěl dát mladým
začínajícím talentům motoristického sportu příležitost učit se přímo na místě pod vedením zkušených
mentorů.

O čtyři roky později zahrnuje Akademie už čtyři oblasti: závodní tahače, motokáry, dálkové rally a nedávno spuštěný program pro vytrvalostní závody GT.

Stážisté programu GT Classroom
Program GT Classroom se představil na začátku května při závodě 12 hodin Spa-Francorchamps se
čtyřmi mladými talenty. Až do závodu v Mugellu v roce 2024, který je součástí šampionátu 24h Series, budou slovenští bratři Marko Kazarka (15) a Tomáš Kazarka (19), stejně jako Yasmeen Koloc (18) narozená v Dubaji a Čech Matěj Hadaščok (25) sledovat tým Buggyra ZM Racing během vytrvalostní sezóny sportovních vozů GT.

Jejich cílem je naučit se, jak se stát zkušenými závodníky endurance, respektive inženýry, s cílem být příští sezonu v rámci 24h Series plnohodnotnými členy týmu. Osmnáctiletá Yasmeen Koloc má za svou krátkou kariéru v motoristickém sportu již bohaté zkušenosti. Začala teprve před třemi lety v poháru Renault Clio Cup. Poté hodně trénovala v dakarském speciálu Can-Am a ve formuli 4, načež v roce 2021 vyhrála svůj první závod GT4 na Autodromu Brno v rámci ESET V4 Cupu.

Od roku 2022 se Yasmeen zaměřuje na závody GT a také na dálkové rally. Kvůli loňské nehodě, která na téměř rok přerušila její závodní kariéru a kterou si nyní znovu buduje, rozvíjí také své schopnosti jako závodní inženýrka.

Marko Kazarka je teprve patnáctiletý talentovaný juniorský hokejista. Zatím nemá žádné zkušenosti s motoristickým sportem, ale velmi rád se učí. Bude zajímavé sledovat, jak může Buggyra Academy pomoci mladíkovi rozvíjet motoristické dovednosti od základů.

Jeho bratr Tomáš je ve svých 19 letech již úspěšným sportovcem, který dosáhl úspěchů v MMA a thajském boxu. Kromě toho získal zkušenosti z motoristického sportu, když na letošní Rally Dakar v kamionu Tatra navigoval Roberta Kasáka, zkušeného jezdce týmu Tatra Buggyra Slovakia.

Matěj Hadaščok v současné době studuje na technické univerzitě a je mladším inženýrem. Společně s Yasmeen se stará o online data během závodů a pomáhá se závodní strategií. Jeho trénink bude zaměřen spíše na rozvoj inženýrských dovedností než na roli závodníka. 

Program
Od dubna do srpna 2023 stráví Marko, Tomáš a Yasmeen spoustu času na simulátoru, kde je bude
trénovat zkušený pilot a konstruktér David Vršecký. V červenci a říjnu je čeká rozsáhlý motokárový
trénink v nejvyšší třídě motokár KZ, který se uskuteční v České republice, Španělsku a Dubaji. Výcvik
doplní od července do října minimálně 10 testovacích dnů ve voze Mercedes AMG GT4 v Mostě.

Mladí závodníci dokončí v období od listopadu 2023 do března 2024 předsezonní testování vozů GT4 v Dubaji a Abu Dhabi účastí v závodní sérii UAE GT a několika dalších dnech na okruhu. Díky této tréninkové dávce by měla být mladá posádka Buggyra Academy dobře připravena na účast v úvodním závodě příštího ročníku evropské série 24H, podniku 12H Mugello v březnu 2024.

Do programu lze vstoupit pouze na základě zásluh a budoucí stážisty bude vybírat zkušený tým skautů
talentů společnosti Buggyra.