Dvě nové značky spolehlivosti

Jedna míří do pražského spolku Středisko náhradní rodinné péče, druhá do Českých Budějovic k organizaci Temperi, o.p.s.

Značku spolehlivosti spravuje Asociace veřejně prospěšných organizací ČR od roku 2014 a v současné eviduje 32 držitelů značky, jejichž seznam je zveřejňován na www.znacka-spolehlivosti.cz. Značka spolehlivosti je součástí Národního programu Česká kvalita.

Obě organizace zodpovědně naplňují své veřejně prospěšné poslání a splňují vysoké standardy transparentnosti,“ říká k rozhodnutí tajemník asociace a metodik hodnocení Aleš Mrázek.

Značku spolehlivosti uděluje odborná rada na období tří let. Během této periody probíhá po každém roce ověřovací hodnocení a po třech letech je držitel značky spolehlivosti znovu podroben detailnímu hodnocení.

Podle Marka Šedivého, prezidenta AVPO ČR, je značka spolehlivosti zárukou pro dárce, že s jejich dary vybrané organizace nakládají v souladu se svou prací a posláním.

 „V této chvíli máme 32 držitelů značky spolehlivosti. Vzhledem k celkovému počtu neziskovek v Česku je to sice jen zlomek, ale o to větší hodnotu značka má pro lidi, kteří zvažují finanční podporu některé z neziskových organizací. Díky udělené značce mají dárci jistotu, že jejich dary budou poctivě využity. V rámci hodnocení se posuzuje i to, kolik času a zdrojů organizace věnuje naplňování svého poslání a kolik utratí na vlastní správu a fundraising. Pokud organizace přestane splňovat stanovené podmínky pro udělení značky, může být takové organizaci značka odejmuta.“

Spolek Středisko náhradní rodinné péče pomáhá dětem, které nemohou žít se svými rodiči, aby našly lásku, bezpečí a jistotu v nové rodině. Osvojitelské a pěstounské rodiny a jejich děti provází na této cestě již od roku 1994. Organizace současně usiluje o to, aby rodinná péče převládla nad péčí ústavní a aby se všestranně rozvíjel systém náhradní rodinné péče v České republice.

Obecně prospěšná společnost Temperi podporuje sociální fungování osob, které se nacházejí v nepříznivé sociální situaci. Služby, které poskytuje, jsou zaměřeny na porozumění potřeb dětí, obnovu a podporu zdravého vztahu mezi rodičem a dítětem a minimalizaci negativních dopadů na dítě související s konflikty v rodinném či širším sociálním prostředí.

Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR) sdružuje a vede organizace k profesionalitě. Pro soukromé dárce vytváří podmínky pro darování bez obav. Prověřeným veřejně prospěšným organizacím uděluje značku spolehlivosti, která prokazuje, že organizace funguje v souladu se svým posláním a dobře hospodaří se svěřenými prostředky.

Organizace, které mají zájem o členství v asociaci, o sobě musí poskytnout údaje přesahující rámec současných zákonných povinností. Účelem tohoto opatření je jasně deklarovat svoji transparentnost.

V současné době AVPO ČR usiluje o změny v zákoně o veřejných sbírkách, které by omezily administrativu spojenou s jejich pořádáním, a o trvalé prosazení motivačních podmínek pro soukromé dárcovství. Asociace má více než 110 členů, více informací na www.avpo.cz a www.znackaspolehlivosti.cz.

Monika Jindrová

 

 

Klíčová slova: