Klimatické aktivistky se ve Švédsku přilepily k Monetovu obrazu. ‚Situace je naléhavá,‘ křičely

Dvě klimatické aktivistky ve středu v Národním muzeu ve Stockholmu pomazaly barvou ochranné sklo obrazu francouzského impresionisty Clauda Moneta. K dílu se následně přilepily. Odborníci švédské instituce nyní podle agentury DPA zjišťují, zda obraz nebyl poškozený. Ženy mezi 25 a 30 lety zatkla policie, obviněny jsou z poškození cizího majetku.

Stockholm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aktivistky si pro protestní akci vybraly dílo Le Jardin de l'artiste à Giverny (Umělcova zahrada v Giverny), které je běžně vystavené v Muzeu Orsay v Paříži.

Dopravu v Berlíně blokují klimatičtí aktivisté, snaží se přilepit k asfaltu. Sanitky uvízly v kolonách

Číst článek

K zodpovědnosti za akci se na sociálních sítích přihlásilo švédské klimatické hnutí Återställ Våtmarker. Zveřejnilo zároveň video, na kterém mají dvě mladé ženy, podle organizace zdravotní sestra a studentka ošetřovatelství, ruku přilepenou na ochranném skle obrazu a druhou po něm rozmazávají červenou barvu. Skandují u toho „Klimatická situace je naléhavá“ a „Naše zdraví v ohrožení“.

Organizace v rozhovoru s agenturou AFP obvinila švédskou vládu, že nerespektuje své mezinárodní závazky týkající se životního prostředí. Měli bychom naše emise snížit o 31 procent. Ale ony stále rostou. Je to nehoráznost,“ řekla mluvčí klimatického hnutí Helen Wahlgrenová.

Podobnými protesty se v posledních letech snaží na klimatickou problematiku upozornit řada mezinárodních klimatických hnutí a organizací.

Australská policie loni na podzim například zatkla dva klimatické aktivisty ze skupiny Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí), kteří se přilepili k ochrannému sklu obrazu španělského malíře Pabla Picassa. Dílo nijak nepoškodili.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme