Nádrž přišla o dotaci, evropská komise nedá peníze na přípravy Nových Heřminov

  9:14
Přes padesát milionů na projektovou dokumentaci přehrady Nové Heřminovy a další miliony za obnovu jezu Kunov na řece Opavě, jež s přípravami stavby heřminovské nádrže souvisí, musí stát hledat jinde, než původně počítal. Evropská komise nesouhlasí s jejich financováním z evropských zdrojů a vyřadila je z takzvaného Národního plánu obnovy.

Vizualizace přehrady Nové Heřminovy na Bruntálsku | foto: Povodí Odry

„Povodí Odry informaci, že nebudou z Národního plánu obnovy poskytnuty prostředky na dokončení projektové dokumentace vodního díla Nové Heřminovy za zhruba 56 milionů korun a na rekonstrukci jezu Kunov na řece Opavě za asi 46 milionů korun, analyzuje,“ informovala mluvčí státního podniku Šárka Vlčková. Povodí se chystá o situaci s ministerstvem jednat a věří v peníze z národních zdrojů.

„Zpráva je o to závažnější, že opatření na horní Opavě se připravují a naplňují podle příslušných vládních usnesení a že řeší komplexně extrémní hydrologické jevy, jak povodně, tak sucho. Finanční krytí projektové dokumentace vodního díla Nové Heřminovy zůstává součástí dotačního programu prevence před povodněmi, který je v gesci ministerstva zemědělství,“ uvedla Vlčková.

Průlom po volbách. Nové Heřminovy a Povodí Odry obnovují jednání o přehradě

Dokumentace pro stavební povolení přehrady v Nových Heřminovech již vzniká. Povodí Odry ji zatím platí z vlastních zdrojů a dotaci, která podle ministerstva čítá 53,5 milionu, mělo dostat po zpracování projektu. „Dotace bude proplacená státnímu podniku Povodí Odry až v roce 2025, takže ministerstvo zemědělství počítá se zapojením národních zdrojů,“ avizoval tiskový mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý s tím, že ministerstvo v přípravách stavby nádrže neočekává zdržení.

Rekonstrukce jezu Kunov je už hotová, stavebně skončila loni a prozatím ji zaplatilo ministerstvo zemědělství. Obě investice jsou dvěma položkami z celkem patnácti protipovodňových projektů, které Evropská komise České republice z Národního plánu obnovy vyřadila. Seznam celkem 42 projektů Česká republika komisi poslala v roce 2021.

Odpůrci: Úprava řeky je levnější i rychlejší

„Jako důvod vyřazení projektové dokumentace pro vodní dílo Nové Heřminovy ministerstvu zemědělství Evropská komise sdělila, že z Národního plánu obnovy nelze v komponentě Ochrana přírody a adaptace na klimatickou změnu podporovat zpracování projektových dokumentací,“ upřesnil Bílý.

Mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková uvedla, že obě protipovodňová opatření jsou součástí celého souboru opatření na horní Opavě, jež mají ochránit téměř 16 tisíc obyvatel a 190 stavebních objektů před stoletou vodou. „Údolní nádrž Nové Heřminovy bude zároveň garantovat minimální průtok v řece Opavě 1,1 kubíků za sekundu včetně řešení budoucí klimatické změny v nejsušší oblasti povodí Odry, a to na řece Opavě mezi městy Krnov a Opava.“

Podle ekologů i zástupců části občanů obce Nové Heřminovy svým rozhodnutím Evropská komise dala za pravdu odpůrcům přehrady, kteří navrhují jiná protipovodňová opatření na Opavě než nádrž.

Kvůli přehradě v Nových Heřminovech stát počítá i s vyvlastněním pozemků

„Marně upozorňujeme na to, že stavba přehrady v Nových Heřminovech je zbytečná a konfliktní. Vyvolává příliš mnoho nákladů, včetně obchvatu obce nebo nákladné kanalizace. Krnov lze dostatečně chránit i bez přehrady. V čase nutných úspor je šance se vrátit k levnějším a nekonfliktním řešením protipovodňových opatření,“ komentoval věc Ivo Dokoupil z Hnutí Duha Jeseníky.

Podle bývalého starosty Nových Heřminov Ludvíka Drobného, který v čele obce stavbě přehrady bránil, je smysluplnější než podpora stavby přehrady podpora ostatních opatření na korytě řeky včetně úpravy mostů od Zátoru po Krnov. „Realizace by byla rychlejší, levnější a jednodušší, byť by přinesla ochranu před dvaceti až padesátiletou vodou, a ne stoletou,“ uvedl.

11. září 2017