Útok na Monetův obraz za miliardy. Aktivistky potřísnily plátno rudou, pak se k němu přilepily

Klimatické aktivistky, které zaútočily na obraz Clauda Moneta

Aktivistky potřísnily Monetův obraz

Další obraz Clauda Moneta se stal terčem řádění klimatických aktivistů. Tentokrát zaúřadovaly dvě mladé ženy ve švédské národní galerii ve Stockholmu. Ruce namočené v rudé barvě si otřely o obraz Le Jardin de l'artiste à Giverny, přilepily se k němu a video ze svého protestu zveřejnily na Twitteru.

„Ve středu odpoledne dva lidé pomazali umělecké dílo nějakým druhem barvy a přilepili se na něj,“ uvedla mluvčí galerie. Ačkoliv je plátno chráněno speciální fólií, experti zjišťují, zda obraz nebyl nějakým způsobem poškozen, píše web týdeníku Focus.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo zdědí Berlusconiho bohatství? Strana Vzhůru, Itálie je v koncích, říká expert

Stockholmská policie potvrdila, že v muzeu byly zadrženy dvě ženy. Jsou obviněny z vážného poškození cizí věci. Zatím není jasné, zda se na incidentu podíleli další lidé. K útoku se přihlásilo hnutí Återställ Våtmarker.

Jak informoval list Expressen, obraz francouzského impresionisty obvykle visí v Musée d'Orsay v Paříži. Ceny Monetových děl se pohybují i v řádech miliard korun. Například v roce 2019 newyorská aukční síň Sotheby's vydražila Monetův obraz s motivem kupek sena za rekordních 110,7 milionu dolarů (přes 2,5 miliardy korun).

Mohli jste přehlédnout: Aktivisté v dubnu poničili i fontánu v Římě.

Tagy: