Společnost nedůvěry. Unikátní projekt odhaluje konspirace a dezinformace v Česku

Po smrti mámy řekly, že má alespoň spasenou duši. Očkovaní prý o duši přijdou, vzpomíná Zdeňka na názory dezinformátorek

Jak moc mohou dezinformace ublížit? A jak nebezpečné mohou být konspirační a dezinformační praktiky vycházející ze spirituality a ezoterismu? O tom ví své Zdeňka, která během pandemie covidu sama šířila dezinformace, kvůli nimž přišla o rodinu a později také o přátele. Poslechněte si další díl seriálu Společnost nedůvěry.

Na Facebooku měla Zdeňka na 4 tisíce přátel. „Od roku 2015 jsem si na něm budovala komunitu. S andělíčky, léčením, šambalou, reiki… Tenkrát mě to zajímalo a maminku taky. Přikládala si na sebe hologramy a léčilo ji to,“ popisuje Zdeňka.

Potřeba cítit pospolitost

Na začátku pandemie koronaviru si její přátelé začali sdílet lživé informace o závažnosti covidu a později také o účincích očkování. Změnila se i Zdeňka – stala se nejen aktivní čtenářkou, ale i šiřitelkou dezinformací:

„Cítila jsem komunitu, pospolitost, věřili jsme si, podporovali se. Ale všechno bylo jinak, tito lidé vám nikdy nepomohou,“ dodává dnes Zdeňka.

Čtěte také

Poháněl ji strach o sebe, o zdraví své rodiny. Rodiče přesvědčila, aby se neočkovali. Její matka ale onemocnění covidem nepřežila. Zdeňka v ten moment pochopila, že uvěřila lžím. Podporu, kterou od svých internetových přátel dřív cítila, už u nich nenašla.

„Dokonce i kamarádky, co tu po úmrtí maminky byly, řekly, že jim je to líto, ale že mám být na druhou stranu ráda, že má spasenou duši. Že ti, co jsou očkovaní, o tu duši přijdou. Tohle jsem v jednu chvíli jako zmanipulovaná šířila i já,“ dodává Zdeňka.

Rok po smrti maminky zemřel i otec

Její otec zemřel o rok později na následky covidu. Zdeňka přišla o svou rodinu a postupně přicházela i o své známé z Facebooku.

„Spoustu těch kovaných ezoteriček jsem smazala, protože mi začaly kvůli mým jiným názorům nadávat.“

Zuzana Marie Kostičová – religionistka z Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy – konstatuje, že podle dřívějších výzkumů socioložky Dany Hamplové věří 40 až 50 procent Čechů nějaké formě alternativní spirituality. Ať už se projevuje vírou v osud, vyšší moc nebo duchovní energie. Že někteří z těchto lidí propadli během pandemie koronaviru konspiracím, Kostičovou nepřekvapilo. V krizích mají totiž lidé často sklony hledat viníky.

Čtěte také

„‚Za to můžou oni!‘ Ukázat, kdo za to může, je sklon, který má člověk v sobě. A ta alternativní spiritualita měla v některých ohledech tendenci se tímto způsobem vypořádat s tím, proč se ta pandemie stala. Konspirační rys, který v sobě měla i předtím, se tady projevil,“ říká Zuzana Marie Kostičová.

Spiritualita jako taková není podle religionistky Kostičové nijak nebezpečná a konspiracím věří spíše menšina lidí.

„Aby byl nějaký jev pochopitelný jako konspiracismus, musí existovat představa spiknutí, zákulisního působení zlých bytostí,“ doplňuje.

V tu chvíli už člověk může propadat nebezpečným nesmyslům, ze kterých ho podobně jako Zdeňku někdy vytrhne až zásadní životní zlom.

autoři: Jana Magdoňová , mga
Spustit audio