Česká filharmonie uzavře svou 127. sezónu Open Air koncertem na Hradčanském náměstí

Ve středu 21. června od 20:20 vystoupí tenorista Petr Nekoranec a dirigent Keith Lockhart na venkovním koncertě, který bude pro veřejnost zdarma.

Pražskou sezonu České filharmonie završí Open Air koncert pod taktovkou amerického dirigenta Keitha Lockharta. Spolu s ním vystoupí loňský laureát Ceny Jiřího Bělohlávka, tenorista Petr Nekoranec, který zazpívá árie z oper Wolfganga Amadea Mozarta. Zazní i Rumunské lidové tance Bély Bartóka nebo populární píseň Be My Love od Nicholase Brodszkeho.

Ve druhé části večera filharmonici ve světové premiéře zahrají suitu Contact, v níž Alan Silvestri pracuje s vlastní hudbou ke stejnojmennému filmu. Stejná hudební témata zpracoval i Kevin Puts do koncertní podoby pro nadžánrové americké trio Time for Three, jež se k České filharmonii vrací po čtyřech letech. V pořadí pátou Cenu Jiřího Bělohlávka pro umělce do třiceti let pak v průběhu večera předá Anna Fejérová. Programem bude provázet Jitka Novotná.

V uplynulých sedmi letech jsem měl tu čest pravidelně spolupracovat s Českou filharmonií, jedním z nejlepších světových orchestrů, a především společenstvím nesmírně nadaných muzikantů, které dnes mohu považovat za své kolegy a přátele,“ říká dirigent Keith Lockhart, jenž od roku 1995 stojí v čele Boston Pops Orchestra. S Českou filharmonií má už bohatou společnou historii čítající dvanáct projektů, včetně dvou vystoupení na Pražském jaru.

Sólista večera Petr Nekoranec byl letech 2018–2020 byl sólistou Státní opery Stuttgart, od sezóny 2021/22 je sólistou Opery Národního divadla v Praze. V letech 2016–2018 byl frekventantem jako první Čech frekventantem Lindemannova programu v newyorské Metropolitní opeře, předtím (2014–2016) byl také členem Bavorské státní opery v Mnichově a jejího operního studia. Získal ceny jako Classic Prague Awards a Bavorskou uměleckou cenu.

petr_nekoranec_by_lukas_kimlicka (4).PNG
  • Petr Nekoranec (©Lukáš Klimlička)

Hudební uskupení Time for Three tvoří Charles Yang (housle, zpěv), Nicolas „Nick“ Kendall (housle, zpěv) a Rannan Mayer (kontrabas, zpěv). Jejich hudba stojí na průsečíku klasické hudby, tvorby písničkářů a stylu zvaného Americana. Dlouhodobě spolupracují se současnými skladateli: jejich poslední objednávka s názvem Contact od Kevina Putse, vítěze Pullitzerovy ceny, měla premiéru se Sanfranciským symfonickým orchestrem a Filadelfským orchestrem v červenci 2022.

Koncert se bude konat na Hradčanském náměstí ve středu 21.6. od 20:20. Pro veřejnost bude zdarma a bude jej také přenášet Česká televize na programu ČT art.

Time for three.jpg
  • Time for Three (©Shervin Lainez)

Zdroj: TZ

Úvodní foto: Keith Lockhart (©Robert E. Klein)

Podcast