MENU

Dánský Baby Blue Display Team

dorazí na svou premiéru na Dnech NATO


Dánsko se po pětileté pauze na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR vrací ve velkém stylu. Návštěvníci se mohou těšit na premiéru jeho jediné akrobatické skupiny Baby Blue Display Team.

Dánsko si tak pro svou čtvrtou účast na Dnech NATO připravilo hned dvojitou premiéru – jak samotná skupina Baby Blue Display Team, tak i jí používané letouny T-17 Supporter od firmy Saab se na mošnovském letišti představí poprvé. Rovněž se bude jednat o již druhou akrobatickou skupinou, která na letošních Dnech NATO vystoupí.

„Na předchozích ročnících Dánsko představilo své vrtulníky či víceúčelovými letouny, tak nás velmi těší, že se právě takto rozhodli rozšířit spektrum výbavy svého letectva, s nímž se mohou návštěvníci naší akce seznámit,“ oceňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Tým Baby Blue přitom vystupuje v zahraničí velmi zřídka, proto je pro nás ctí, že si pro své vystoupení vybrali právě Dny NATO v Ostravě.“

Baby Blue Display Team tvoří instruktoři letecké školy dánských vzdušných sil na základně Karup, kteří využívají právě T-17 Supporter pro přípravu budoucích pilotů. Tento turbovrtulový hornoplošník poprvé vzlétl v roce 1972, stále se ale jedná se o jeden z nejrozšířenějších cvičných letounů používaných pro vojenský výcvik. V ozbrojené variantě se osvědčil rovněž při protipovstaleckých operacích, kdy se účastnil například občanské války v Biafře. V současné době jej mají v arzenálu letectva Dánska, Norska a Pákistánu.

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Text a foto: Jagello 2000 /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.