Futsalisté Sparty přišli o první ligu. Klub nesplnil podmínky licenčního řízení

Futsalisté Sparty budou v nadcházející sezóně chybět v první lize. Šampion sezony 2018/19 a loňský semifinalista totiž nesplnil licenční podmínky pro start v nejvyšší soutěži. Ve středu o tom informovala na svém webu Fotbalová asociace.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Futsalová Sparta si v příštím ročníku první ligu nezahraje

Futsalová Sparta si v příštím ročníku první ligu nezahraje | Foto: AC Sparta Praha Futsal

V prohlášení mimo jiné stojí, že řízením, které uskutečňuje Licenční komise Fotbalové asociace České republiky, neprošlo v prvním kole jedenáct ze dvanácti prvoligových klubů.

Jediným klubem, který takzvanou licenci Premium, která je ke startu v první lize potřeba, získala napoprvé jen Plzeň, zbylé kluby se odvolaly k licenčnímu tribunálu a pouze Sparta s odvoláním neuspěla. Majitel futsalové Slavie Daniel Kolman na twitteru napsal, že jeho klub získal licenci s odřenýma ušima.

„Odřené uši znamenají, že ten klub samozřejmě tak jako mnoho dalších sportovních celků, především menších sportů, není v úplně ideální ekonomické kondici. Ve Slavii jsme měli honičku, abychom splnili všechny body licenčního řízení tak, abychom licenci Premium dostali,“ řekl Kolman Radiožurnálu Sport.

Co je příčinou toho, že v minulých letech všechny kluby bez problémů licenci dostaly a teď ji v prvním kole řízení dostal jen jeden? V platnost vešla nová klubová licenční pravidla a letos se poprvé konalo řádné licenční řízení.

Sparta nesplnila dvě finanční kritéria - neprokázala, že k danému datu neměla závazky vůči řídícímu orgánu a vůči hráčům. Ostatních deset týmů v prvním kole nesplnilo podmínky v různých oblastech.

„Každý klub musí mít nějaké minimální personální obsazení. Bavíme se o ekonomovi, trenérovi a asistentovi. Potom máme další z kritérií – prokázat, že mají zázemí, halu, kde odehrají své soutěže. Dále musí klub prokázat svou strukturu, jestli je to obchodní společnost nebo zapsaný spolek,“ vyjmenovává podmínky Klubový licenční manažer Fotbalové asociace Stanislav Rýznar.

„A pak jsou tu kritéria finanční. Prokázání způsobu hospodaření a prokázání neexistence závazků vůči hráčům, managementu, státním orgánům a svazu futsalu nebo orgánům, které řídí soutěže,“ dodává Rýznar.

Radiožurnál Sport se snažil získat i vyjádření Sparty. Problém je v tom, že pražský klub čeká na přesné odůvodnění, proč licenci nedostal, do té doby situaci komentovat nechce.

Podle informací z facebookového profilu je ale futsalová Sparta připravena nastoupit do druhé ligy a fanouškům slíbila, že se za rok vrátí tam, kam patří – tedy do nejvyšší soutěže.

David Prouza, spu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme