Vydavatelství se omluvilo Válkové za článek, podle něhož se podílela na šikaně disidentů s Urválkem

Vydavatelství CMI News se omluvilo poslankyni ANO a bývalé vládní zmocněnkyni pro lidská práva Heleně Válkové za text, podle něhož se spolu s někdejším komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem podílela na šikaně disidentů. Na webu Info.cz vydavatelství ve čtvrtek zveřejnilo omluvu za případnou újmu, kterou Válkové způsobilo v soukromém, pracovním i veřejném životě zveřejněním tvrzení obsažených v článku.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Helena Válková (ANO)

Válková tvrzení z článku důrazně odmítla. Po společnosti požadovala omluvu a milion korun za poškození dobrého jména a zásah do cti. | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Server v lednu 2020 napsal, že Válková ve druhé polovině 70. let ve Výzkumném ústavu kriminologickém při Generální prokuratuře napsala s Urválkem, který v 50. letech vedl několik zinscenovaných procesů s odpůrci komunistického režimu včetně Milady Horákové, odborný článek o ochranném dohledu.

Institut přitom zneužíval komunistický režim k pronásledování disidentů. Článek nesl titulek: Válková se v KSČ podílela na šikaně disidentů. S mužem, který poslal na smrt Horákovou.

Náhradní mateřství nechceme zakázat. Chceme především zamezit obchodování s lidmi, říká Válková

Číst článek

Politička tvrzení z článku důrazně odmítla. Po společnosti požadovala omluvu a milion korun za poškození dobrého jména a zásah do cti.

Vydavatelství ve čtvrteční omluvě uvedlo, že tvrzení, podle nichž Válková hájila ve svých odborných pracích zákony namířené proti tehdejším disidentům, popisovala nutnost resocializace odpůrců režimu a musela v době publikace svých odborných prací o zneužívání ochranného dohledu proti politickým odpůrcům režimu vědět, jsou nepravdivá, případně jde o nepřípustné hodnotové soudy.

Prvoinstanční soud žalobu Válkové zamítl. Spor nyní pravomocně uzavřel Městský soud v Praze, soudkyně Veronika Křesťanová podle Aktuálně potvrdila dohodu před týdnem.

„Byl schválen smír, kterým se žalovaná zavázala poskytnout žalobkyni omluvu, a to dopisem i veřejně na stránkách www.info.cz v rubrice Zpravodajství a zaplatit náklady řízení (184 tisíc korun),“ sdělila serveru mluvčí soudu Štěpánka Tykalová.

‚Mělo to smysl.‘ Babiš se omluvil Wagenknechtovi za označení udavač, jak mu nařídil soud

Číst článek

Prvoinstanční soud uvedl, že nelze dospět k závěru, že by byl článek zaměřen proti poslankyni. Tvrzení nebyla podle něj natolik silná, aby zasáhla do ženiných práv na ochranu osobnosti. Článek je podle prvoinstančního soudu zejména o zneužívání tehdejšího institutu ochranného dohledu.

Městský soud se ale domníval, že je spor složitější, uvedla soudkyně Křesťanová při projednávání případu na začátku května. „Je třeba říci, že článek není o tom, že trestní právo bylo v době komunismu používáno proti odpůrcům režimu,“ řekla tehdy Křesťanová.

Podle soudkyně v textu jasně stojí, že se poslankyně zabývala ochranným dohledem a vědomě mlčela o tom, že je zneužíván proti disidentům.

Dalajláma se omluvil za incident, při kterém políbil na rty mladého chlapce. ‚Nevinně a hravě škádlil.‘

Číst článek

Zákon z roku 1973 byl zaměřen na některé lidi propuštěné z výkonu trestu. Nařizoval jim hlásit, jakým způsobem si zajišťují obživu či oznamovat místo svého pobytu.

Umožňoval také přikázat lidem pohybovat se pouze v určitém obvodu nebo zakázat návštěvy některých míst, podniků či shromáždění. „Z dokazování ale nelze učinit závěr, že žalobkyně o zneužití institutu věděla nebo vědět musela,“ uvedla Křesťanová.

V článku jsou podle odvolacího senátu pasáže, které nemohou obstát a které jsou vytržené z kontextu. Je to například spojení Válkové s prokurátorem Urválkem či tvrzení, že ve svých odborných pracích popisuje nutnost resocializace odpůrců režimu.

Soudkyně dodala, že text mohl zasáhnout do práv na ochranu osobnosti poslankyně.

Válková se několik dní po zveřejnění zprávy na Info.cz rozhodla nekandidovat na funkci ombudsmanky. Zdůvodnila to svým někdejším členstvím v komunistické straně, ne spoluprací s Urválkem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme