Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Baseballisté chtějí na domácím ME útočit na zlato. Míříme opravdu vysoko, shodují se

Baseballista Martin Červenka má sto dní před startem domácího mistrovství Evropy nejvyšší ambice. Třicetiletý reprezentant, který dříve usiloval jako první Čech o start v elitní MLB, chce zaútočit s národním týmem od 24. září do 1. října na historicky první medaili. "Míříme vysoko a musíme mít velké cíle, abychom měli motivaci jít dál," souhlasí jeho spoluhráč Lukáš Ercoli.

Česká baseballová reprezentace
zdroj: baseball.cz autor: Evženie Votinská

"Každý tým, který chce útočit na medaile, má ty nejvyšší cíle, což je zlatá medaile. My, Nizozemci, Španělé, Italové, potažmo Němci budeme útočit na zlato a nevidím důvod, proč bychom měli mít za cíl jen medaili. Když už, tak útočíme na zlato. Uděláme pro to maximum," uvedl Červenka.

Čeští baseballisté na premiérový cenný kov z vrcholné akce dosud čekají. Nejlépe byli před devíti lety čtvrtí, naposledy skončili v roce 2021 na pátém místě. V ostravské základní skupině se na podzim střetnou se Španělskem, Řeckem a Rakouskem. Na případné vyřazovací souboje by se přesunuli do Brna.

"Šampionát je pro nás výzva. O to více, když je doma. Uděláme maximum, ale nemůžeme si na sebe zbytečně klást tlak z předešlých generací. Uvidíme, jak to půjde. Když se jako hráči nebudeme dostávat pod tlak a budeme hrát týmově jeden za druhého, máme šanci uspět," podotkl Červenka.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio 6: 100 dní do ME v baseballu

"Sto dnů je na jednu stranu hodně, na druhou ale strašně málo. My se teď zaměřujeme na spolupráci a koordinaci se spolupořádajícími oddíly," dodává šéf České baseballové asociace Petr Ditrich v rozhovoru pro Českou televizi.

"Připravujeme nadstandardní věci, jako jsou velké fanzóny, přístavné tribuny, medializace a podobně. Vstupenky na finále už spíš nejsou," doplňuje.

Tým trenéra Pavla Chadima nabudilo premiérové vystoupení v březnovém World Baseball Classic (WBC). Češi skončili ve skupině s Japonskem, Jižní Koreou, Austrálií a Čínou čtvrtí, čímž si zajistili účast i v dalším ročníku.

"Pro hodně kluků to byla dobrá zkušenost. Dokázali jsme si, že můžeme bojovat s těmi největšími. Ať už jdeme do jakéhokoliv zápasu, a pro Evropu to platí také, jdeme tam s tím, že ho chceme vyhrát," podotkl Červenka.

Do turnaje Češi vstoupí 24. září proti Rakousku, základní skupinu uzavřou o dva dny později v duelu se Španělskem. "Španělé jsou jedním z týmů, který hraje o medaile na každém mistrovství. Nebude to jednoduchý soupeř a ani naše bilance proti nim není moc kladná. V kvalifikaci na WBC jsme je ale porazili. Uvidíme, s kým přijedou. Myslím, že ale zápas s nimi bude soubojem o první místo," řekl Červenka.

Je nám líto, video expirovalo.
Maskoti pro ME představují základní dovednosti: Nadhoz, odpal a chyt

Nechce podceňovat ani Řeky a Rakušany. "Řecko si často bere mladé hráče z amerických univerzit, kteří mají nějaké předky. I to mohou být nepříjemní soupeři," doplnil odchovanec pražské Kotlářky.

"Základní skupinu hrajeme v Ostravě, boje o medaile v Brně. První dva týmy postupují do čtvrtfinále. Věříme, že to by nás určitě nemělo minout. Postup bereme jako nutnost, medailové cíle máme," dodává Ercoli. "A hraje se ještě v Praze a Třebíči," doplňuje Ditrich.

Atmosféru blížícího se šampionátu zatím necítí. Baseballisty čeká All Star Game, příští týden mají Pražský baseballový týden. "Koná se to v areálu Eagles Praha v Krči od středy do soboty. Čekají nás Rakušané, výběr australského regionu a výběr Američanů žijících v Evropě. Určitě to bude kvalitní příprava," těší se Ercoli.

Těsně před šampionátem sehrají ještě přípravné zápasy s Nizozemskem a Itálií. "Asi to začne pulzovat 14 dní před začátkem, pak ještě den předtím. Jakmile se hodí první nadhoz, opadne to a budeme hrát baseball," dodal Červenka.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články