Preview kvalifikace o postup na ME 2024 - pátek 16.6.

16.06.2023, 08:43
Previews
Kylian Mbappé (© AFP)

V pátek večer pokračují boje o postup na ME 2024 a vše začne ve Finsku, snadná práce následně čeká na velké favority. Švýcarsko si jede pro body do Andorry, Francie se představí v Gibraltaru a Anglie letí na Maltu.

Skupina B

Gibraltar - Francie

pátek 20:45

Chtělo by to pro sázkaře hodně odvahy tipnout si výsledek proti Francii, protože soupeř, který ji čeká, rozhodně nemá potenciál uhrát nějaký bodový zisk. Francie se totiž i s největšími hvězdami představí v pátek večer na půdě Gibraltaru a nečeká se nic jiného než kanonáda hostí.

Je zajímavé, že tyhle dva národy se v historii oficiálních zápasů ještě ani jednou nepotkaly. Domácí Gibraltar ale určitě moc dobře ví, co ho čeká. Přátelské zápasy mu ještě trochu jdou, což ostatně dokazují také poslední dva výsledky z nich. Nad Andorrou i nad Lichtenštejnskem Gibraltar shodně vyhrál, aniž by inkasoval. Jenže pak přijde na řadu oficiální soutěžní utkání a je na světě problém.

Gibraltar, který v žebříčku FIFA figuruje až na 201. místě, nedávno zakončil Ligu národů s jediným bodem na kontě, po šesti utkáních si jinak připsal pět porážek a získal hodně negativní skóre 3:18. něčemu podobnému se teď pokusí vyhnout, ale zatím se mu moc nedaří ani probíhající kvalifikace na mistrovství Evropy. Gibraltar totiž zatím prohrál oba úvodní duely, nedal v nich ani jeden gól a od Řecka i Nizozemska dostal shodně po třech.

Domácí trenér Julio Cesar Ribas a jeho mužstvo si pořád víceméně zvykají na kolotoč reprezentačních povinností, protože oficiální povolení začlenit se k ostatním evropským hráčům od UEFY dostal jen před deseti lety. Naproti tomu tu máme účastníka finále posledního mistrovství světa (a že to bylo skvělé představení!), trofejemi ověnčenou zemi chrlící jeden generační talent za druhým.

A nejvyšší ambice mají Francouzi samozřejmě i na nadcházejícím mistrovství Evropy, kde opět cílí na celkové vítězství. Rozehrané to zatím mají svěřenci trenéra Didiera Deschampse skvěle. Vyhráli oba první duely, neinkasovali ani jednou a usadili se hned na začátku na čele skupiny B. Po zcela jasném debaklu Nizozemska měli Francouzi minule trochu potíže s Iry, rozhodnout musela jediná branka Benjamina Pavarda krátce po změně stran. Pokud jde o kvalifikace na evropský šampionát, tak Francie prohrála jen jediné utkání z posledních jednadvaceti.

Gibraltar - pravděpodobná sestava:
Coleing - Sergeant, R. Chipolina, Lopes, Olivero, Britto - Hernández, Pozo, Ronan, Casciaro - Coombes

Francie - pravděpodobná sestava:
Maignan - Koundé, W. Fofana, Upamecano, T. Hernandez - Tchouameni, Y. Fofana - Coman, Griezmann, Mbappé - Kolo Muani

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 70.00 - 45.00 - 1.00

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Řecko - Irsko

pátek 20:45

Tři body na straně Řecka, nula bodů na straně Irska. Taková je dosavadní bilance obou týmů po jednom utkání kvalifikačního cyklu o EURO 2024. A jestliže se domácí stratég Gus Poyet před tímto střetem vyjadřoval tak, že je to ten, v němž obě mužstva potřebují vyhrát, pak jeho protějšek Stephen Kenny jeho slova hodně krotil. Ve finále nicméně můžou mít pravdu oba.

Při letmém pohledu na skupinu je jasné, že sesadit z prvních dvou postupových příček Francii bude zajisté nesmírně obtížné. Na druhou stranu by cesta mohla vést přes poněkud nestabilní Nizozemsko. "Faktem pro nás pro oba je, že pokud zítra nevyhrajeme, bude velmi těžké skončit na druhém místě,” myslí si Poyet, že už ve druhém zápase se pro jeho družinu může lámat chleba. A bezpochyby ano, argumentuje poměrně logicky.

Na každý pád bude Řekům i Irům zbývat do konce kvalifikace ještě šest měření sil. A to je strašně dlouhá doba na to dělat předčasné závěry, což si ostatně myslí Kenny. "Budeme muset bojovat ve všech duelech. Ale teď nás čeká teprve druhý v pořadí, takže si opravdu nemyslím, že by se zde něco rozhodovalo už takhle brzy,” povídal. "Určitě to ovšem bude důležitý mač pro oba mančafty,” souhlasil částečně s Poyetem.

Řecko má oproti Irsku tu výhodu, že opanovalo tabulku Ligy národů. Takže pokud by nakonec v této kvalifikaci neuspělo, mohlo by se ještě o postup poprat přes baráž. "Ano, pro nás je to taková záloha,” přitakával Poyet. "Můžeme se dostat na turnaj i jiným způsobem. A to nám přináší větší svobodu, můžeme se více tlačit dopředu a vyhrát. Nebude to prostě takové drama, pokud prohrajeme,” dodával.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 2.96 - 3.84

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Francie
2
2
0
0
5 : 0
6
2
Řecko
1
1
0
0
3 : 0
3
3
Nizozemsko
2
1
0
1
3 : 4
3
4
Irsko
1
0
0
1
0 : 1
0
5
Gibraltar
2
0
0
2
0 : 6
0

Skupina C

Malta - Anglie

pátek 20:45

Fotbalový trpaslík na Maltě přivítá velikána ze země, která je obecně považována za kolébku tohoto sportu. Maličký národ se střetne s obrem po dlouhé době a s vědomím, že mu ještě nikdy nedal ani gól. Změní tuhle neradostnou bilanci právě na Národním stadionu v Ta' Qali?

Malťané patří k zemím usazeným na nejspodnějších patrech žebříčku FIFA (v tom aktuálním jí patří až 172. místo) a tomu odpovídá i "velkolepost" jejich největšího stánku, kde se hraje fotbal. Národní stadion má kapacitu kolem 17,5 tisíc míst, takže to pro Angličany budou hodně skromné poměry. Při zápasech s Maltou se ale Angličané nedrží fotbalově nijak zpátky a jsou to velmi často jasně jednostranná utkání.

Malta narazila na Angličany čtyřikrát, prohrála všechny čtyři střety a soupeři nedala ani jednu branku. Naopak jich sama dostala dvanáct. Tentokrát to asi nebude jiné, protože Malta podle očekávání v tabulce skupiny C zaujímá až poslední místo. Už se sice radovala z jedné trefy, ale zároveň už čtyřikrát inkasovala a bez bodů je až poslední.

Italský trenér a někdejší hráč Michele Marcolini sledoval, jak jeho hráči nejdřív padli v Severní Makedonii a následně nestačili ani na jeho rodnou Itálii. O góly Italů se postaralo duo Pessina - Retegui a Malťané znovu odcházeli s prázdnou. Přátelské utkání před týdnem už zafungovalo lépe a Sokoli si poradili s Lucemburskem. Po Anglii je čeká v pondělí ještě Ukrajina a to bude další enormně náročný soupeř.

Domácí ztratili zraněného Teddyho Teumu, Angličané mají těch absencí o poznání víc. Tohle utkání se nebude týkat hvězd jako Bellingham, Sterling, Chilwell, Mount, Toney nebo James. Otázkou je, jak moc fit budou hráči Manchesteru City, přeci jen jejich oslavy treblu byly dost vyčerpávající.

Angličané hráli od nepovedeného čtvrtfinále mistrovství světa s Francií dva duely, oba patřící právě do kvalifikačního cyklu ME. Nejprve těsně porazili Itálii a vrátili jí dosud bolestivé finále minulého mistrovství Evropy. A pak si poradili s Ukrajinou, od níž neinkasovali. Svěřenci trenéra Garetha Southgatea se proto usadili na prvním místě skupiny se skóre 4:1.

Malta - pravděpodobná sestava:
Bonello - Muscat, Apap, Borg - Mbong, Grech, Guillaumier, Yankam, Camenzuli - Jones, Nwoko

Anglie - pravděpodobná sestava:
Pickford - Trippier, Guehi, Maguire, Shaw - Gallagher, Rice, Henderson - Saka, Kane, Rashford

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 50.00 - 19.30 - 1.04

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Severní Makedonie - Ukrajina

pátek 20:45

Zatím pouze jediný zápas sehrály Severní Makedonie a Ukrajina v boji o postup na EURO 2024. A zatímco domácí v prvním mači slavili výhru, hosté padli. Teď každopádně vyzvou balkánští Risovi po papírové stránce daleko náročnějšího protivníka. Ten navíc před několika dny ukázal, že se může měřit i s těmi největšími giganty, a přicestuje jistě notně povzbuzený.

Už na konci loňského roku bylo avizováno, že Ukrajinu přebere po Oleksandrovi Petrakovovi na trenérském křesle Serhij Rebrov. Byl ovšem problém, že ten ještě na jaře musel plnit své povinnosti na klubové úrovni, konkrétně v řadách Al-Ainu ve Spojených arabských emirátech. Takže první neúspěšný kvalifikační zápas z března v Anglii musel ještě přebrat na lavičce Ruslan Rotaň, současný lodivod ukrajinské jednadvacítky.

Rebrov nicméně zkraje června již své angažmá v Asii ukončil a okamžitě se vrhnul na nároďák. A prožil určitě povedenou premiéru. V přátelském utkání v Německu uhráli Ukrajinci v pondělí plichtu, přičemž vsítili tři branky. A to navíc v Brémách přišli o vítězství díky dvěma inkasovaným brankám v závěrečných pasážích duelu.

Pokud se Severní Makedonie, která mimochodem naposledy skolila doma Maltu a pak v přátelském souboji rovněž Faerské ostrovy, hodlá účastnit evropského šampionátu tak jako při minulé příležitosti, bude prostě potřeba uhrát dobrý výsledek proti tomuto sokovi. Pokud tedy s chladnou hlavou potvrdíme, že favority skupiny jsou Angličané i Italové, a s nimi se zkrátka body nebudou sbírat lehce. Na turnaj do Německa se přitom kvalifikují jen dva nejlepší z tabulky.

Hostující výběr navíc po úvodní kvalifikační porážce také sukces nutně potřebuje. "Tenhle zápas bude jiný než ten, který Ukrajina sehrála s Německem. Především tím myslím, že bude mít ještě jiný přístup. To ale neznamená, že nejsme připraveni,” uvedl domácí lodivod Blagoja Milevski. "Rozebírali jsme soupeře, má teď nového kouče. Pointou je, že má mimořádně silný tým," uvědomoval si.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.31 - 3.39 - 1.94

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Anglie
2
2
0
0
4 : 1
6
2
Itálie
2
1
0
1
3 : 2
3
3
Severní Makedonie
1
1
0
0
2 : 1
3
4
Ukrajina
1
0
0
1
0 : 2
0
5
Malta
2
0
0
2
1 : 4
0

Skupina D

Lotyšsko - Turecko

pátek 20:45

Když se proti sobě postaví Lotyšsko a Turecko, tak až překvapivě často se oba týmy rozejdou s bodem na kontě. Naposledy potřebovalo Turecko branku až z deváté minuty nastavení, aby utkání neskončilo remízou. Dočkáme se jí zase?

Je to až neuvěřitelné, ale před minulým utkáním, které skončilo těsnou výhrou Turků 2:1 právě díky zmiňované trefě z hlubokého nastavení, se zrodila remíza hned pětkrát za sebou! Což z celkových sedmi oficiálních střetnutí už dělá docela velké číslo. Právě domácí Lotyšsko by v pátek rozhodně víc uvítalo body, protože zatím se jeho anabáze kvalifikačním cyklem na příští mistrovství nevyvíjí moc dobře.

Tým trenéra Dainise Kazakevicse hned na úvod nezvládl první duel a prohrál s Walesem, o což se krátce před koncem první půle postaral útočník Kieffer Moore. Na jeho trefu Lotyši odpověď nenašli a museli se smířit s porážkou. Od jejich poslední soutěžní výhry ostatně před dvěma dny uplynul přesně rok - Lotyšsko se naposledy radovalo z výhry v červnu 2022, když v rámci Ligy národů těsně porazili Lichtenštejnsko.

A trenér Kazakevics si uvědomuje, že na tuhle první porážku musí jeho tým reagovat. "První utkání se nám moc nepovedlo - soupeř hrál hodně tvrdě a na to jsme neměli recept. Měli jsme ale několik šancí na zvrat, jen jsme je nedokázali využít. Turecko bude ještě náročnějším soupeřem, má na několika postech vynikající hráče, kteří hrají ve velkoklubech. My se tím ale nesmíme nechat zastrašit, moc dobře si uvědomujeme naše kvality."

Turecko má ale taky co napravovat. Oproti domácímu mužstvu odehrálo jedno utkání navíc, ale to se mu nepovedlo. Proti Chorvatům Turci naposledy nenašli střelce a doma s ním padli 0:2. Aktuálně jsou třetí a na první Chorvaty ztrácí jeden bod.

Lotyšsko - pravděpodobná sestava:
Steinbors - Savalnieks, Oss, Cernomordijs, Sorokins - Ikaunieks, Zjuzins, Emsis, Ciganiks - Gutkovskis, Uldrikis

Turecko - pravděpodobná sestava:
Günok - Celik, Demiral, Bulut, Kadıoğlu - Kökçü, Ozcan - Ünder, Çalhanoğlu, Aktürkoğlu - Ünal

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.10 - 5.15 - 1.33

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Wales - Arménie

pátek 20:45

Wales zahájil tuto kvalifikaci o evropský šampionát velmi nadějně a nyní hodlá podruhé vyhrát, i když proti nevyzpytatelné Arménii to rozhodně nemusí mít jednoduché. V tuto chvíli má na kontě čtyři body, zatímco jeho páteční protivník odehrál jen jeden duel a bodovat v něm nedokázal. Velšané vstupují do "nové éry" bez své dlouholeté hvězdy Garetha Bala a zatím si nevedou vůbec špatně.

Výběr vedený trenérem Robem Pagem určitě cílí na dvě postupové příčky, nicméně v konkurenci Chorvatska, Turecka a právě třeba Arménie nemá pozici vůbec lehkou. Ovšem hned na úvod se postaral o překvapení ve Splitu a s největším favoritem skupiny D remizoval 1:1. O pár dní později sice naopak neoslnil proti největšímu outsiderovi z Lotyšska, ale nakonec získal potřebné tři body díky nejtěsnějšímu vítězství 1:0.

"V následujících dvou zápasech chceme získat šest bodů, ať proti nám stojí kdokoli, taková je prostě naše mentalita. Po neúspěchu na MS jsme byli spokojeni s výkonem proti Chorvatsku, s Lotyšskem to i přes výhru bylo podstatně horší. Teď proti nám stojí Arménie, které se sice nebojíme, ale respektujeme ji, protože si za obrovské zlepšení zaslouží uznání. Náš cíl se však nemění, jakékoli zaváhání by nás mohlo přijít draho," uvedl Page na předzápasové tiskové konferenci.

Wales startoval na posledních dvou evropských šampionátech a v roce 2016 dokonce dokráčel do semifinále, naopak Arménie se ve své samostatné historii ještě nikdy na tento svátek neprobojovala. Oba soupeři se spolu naposledy utkali před necelými dvaadvaceti lety v kvalifikaci o MS 2002 a ani v jednom ze dvou případů vítěz znám nebyl (2:2 a 0:0).

Wales - pravděpodobná sestava:
Ward - Roberts, Mepham, Rodon, Williams - Wilson, Morrell, Ampadu, James - Ramsey - Moore

Arménie - pravděpodobná sestava:
Beglarjan - Hovhannisjan, Harutjunjan, Harojan, Voskanyan, Tiknizjan - Barseghjan, Iwu, Spertsjan, Zelarajan - Briasco

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 4.76 - 9.09

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Chorvatsko
2
1
1
0
3 : 1
4
2
Wales
2
1
1
0
2 : 1
4
3
Turecko
2
1
0
1
2 : 3
3
4
Arménie
1
0
0
1
1 : 2
0
5
Lotyšsko
1
0
0
1
0 : 1
0

Skupina H

Finsko - Slovinsko

pátek 18:00

Reprezentace Slovinska zahájila kvalifikaci o ME 2024 dle očekávání dvěma výhrami a nyní se výraznou měrou pokusí přiblížit k účasti na evropském svátku v Helsinkách, kde jí čeká těžký úkol v podobě finského národního výběru. Slovinci naposledy postoupili na EURO v roce 2000 a dlouhé čtyřiadvacetileté čekání rozhodně hodlají ukončit, nicméně tentokráte za favority považováni nebudou.

Na evropský šampionát do Německa se z každé skupiny dostanou dva celky a Slovinsko se o postup pravděpodobně popere se severskými rivaly Dánskem a právě Finskem, reálně ještě může promluvit do hry i Severní Irsko. Svěřenci trenéra Matjaže Keka vstoupili do tohoto kvalifikačního cyklu nevyzpytatelným duelem v Kazachstánu a radovali se z vítězství 2:1. Následně si i přes nepřesvědčivý výkon poradili s trpaslíkem ze San Marina (2:0).

Finové naopak nezvládli důležité střetnutí v Kodani a po hattricku Rasmuse Højlunda prohráli 1:3 s Dánskem, o tři dny později si však spravili chuť v Belfastu a Severní Irsko udolali nejtěsnějším poměrem 1:0. A i nyní by chtěli bodovat, v případě vítězství přitom oživí svou šanci na ME, kterého se mimochodem premiérově zúčastnili před dvěma lety, ale vypadli už v základní skupině. Od kouče Markka Kanervy se neočekává, že by udělal nějaké překvapivé změny v základní sestavě.

"Dle mého názoru se může jednat o jeden z nejdůležitějších zápasů celé kvalifikace. A my uděláme všechno pro to, abychom ho za podpory fanoušků zvládli. Slovinsko se spoléhá na pečlivou defenzívu a umí udeřit z rychlých protiútoků, proto musíme být velmi přesní a také nesmírně obezřetní," prohlásil Kanerva natěšeně.

Oba týmy se spolu naposledy utkaly v roce 2013 v přátelském střetnutí a Finsko doma zvítězilo 2:0. Kek se stále musí obejít bez své zraněné brankářské jedničky, působící u španělského Atlética Madrid, Jana Oblaka. Nahradit by ho tak měl Vid Belec.

Finsko - pravděpodobná sestava:
Hrádecký - Jensen, Ivanov, Soiri, Alho - Taylor, Schuller, Kamara, Suhonen - Kallman, Pukki

Slovinsko - pravděpodobná sestava:
Belec - Stojanovič, Brekalo, Bijol, Karnicnik - Zajc, Cerin, Lovrič, Verbič - Vipotnik, Šeško

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.51 - 3.04 - 3.17

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Dánsko - Severní Irsko

pátek 20:45

Dánsku se v poslední době nedaří tak moc, jak by si jeho příznivci asi představovali. Severská země bojuje hlavně s vyrovnaností svých výkonů, což se pokusí vylepšit v pátek večer. Do prostředí kodaňského stadionu Parken dorazí Severní Irsko.

Skupina H se zatím zdá býti velmi vyrovnaná. První Slovinsko má šest bodů, za ním se však tísní hned čtveřice týmů, které mají po třech bodech. A dva z nich se střetnou právě nyní. Dánové vstupovali na konci roku 2022 do dějiště mistrovství světa v Kataru, severský celek do něj přitom šel v roli černého koně šampionátu. Jenže naprosto zklamal. Ze tří zápasů v základní skupině uhrál jen bod, dvakrát prohrál a domů se vracel jako zpráskaný pes.

S o to větší vervou se chtěli svěřenci trenéra Kaspera Hjulmanda pustit do boje o evropský šampionát. A nutno říct, že hned na úvod si spravili aspoň trochu chuť, když se jim povedlo nasázet tři branky Finům. V plné síle se ukázal zejména mladíček z Atalanty Bergamo Rasmus Højlund, který se postaral o hattrick.

Jenže pak se konal další šok. Na dobré představení totiž Hjulmandovi svěřenci nenavázali v zápase s Kazachstánem. A to ani přesto, že si Rasmus Højlund připsal další dvě branky. Od Kazachů totiž trochu nečekaně dostali branky tři, a z vyhlídky na první místo tak zase nic nebylo.

V pátek nás možná čeká několik milníků. Zkušený brankář Kasper Schmeichel by si mohl připsat start s číslem 92, zatímco hostující kapitán Johnny Evans by mohl načít druhou stovku reprezentačních startů.

Mužstvo trenéra Michaela O’Neilla si asi nemohlo představovat o moc snadnější start do kvalifikačního cyklu. Na úvod se totiž potkalo se San Marinem, tedy týmem, který ještě nikdy nevyhrál soutěžní duel. Převaha Severního Irska byla jasně znát a hostům tehdy stačily dvě trefy Diona Charlese ke třem bodům. Jenže v dalším kole Severní Irové nenavázali na svůj úspěch, doma v Belfastu těsně nestačili na Finy. Za posledních patnáct duelů mimochodem vyhráli jen čtyřikrát.

Dánsko - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Bah, Kjaer, Christensen, Maehle - Nørgaard, Eriksen, Højbjerg, Jensen - Wind - Højlund

Severní Irsko - pravděpodobná sestava:
Peacock-Farrell - Cathcart, Evans, Brown - Bradley, McNair, Charles, Thompson, Lewis - Charles, Whyte

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 5.34 - 13.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

San Marino - Kazachstán

pátek 20:45

Na posledním, 211. místě žebříčku FIFA se nachází San Marino. Skoro dva roky v soutěžních zápasech neuspělo. A tak není divu, že v kvalifikačním střetnutí o EURO 2024 je pasován do role favorita Kazachstán. Ten každopádně na Apeninský poloostrov cestuje dost povzbuzený o minulý opravdu hodně nečekaný velesukces. Před vlastními fanoušky totiž skolil Dánsko.

Vstup do kvalifikačního cyklu o evropský šampionát se Kazachům nezdařil, doma totiž nestačili na Slovinsko. Následně však vzkázali celému uskupení písmene H, že o případný senzační postup na turnaj se hodlají porvat za každou cenu. "Nerad se dívám na nějaké žebříčky,” uvedl k protivníkovi a k jeho postavení v mezinárodních tabulkách hostující kouč Magomed Adijev. "Tohle pro mě není důležité. Je tu před námi jen nadcházející zápas. Potřebujeme získat tři body, nehledě na soupeře.”

Byla by na každý pád velká škoda, kdyby si jeho družina kazila reputaci v tomto souboji. Jestli se totiž dá označit někdo za outsidera skupiny, pak bezpochyby parta trenéra Fabrizia Costantiniho. "Samozřejmě jsem sledoval první dvě utkání San Marina. Sice prohrálo, ale ani v jednom z nich se nerozsypalo,” varoval před podceněním Adijev. "Jeho tým velmi kompaktně brání. Severní Irsko i Slovinsko vynaložily velké úsilí, aby tu defenzivu rozlouskli,” připomínal.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 29.10 - 10.80 - 1.09

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Slovinsko
2
2
0
0
4 : 1
6
2
Dánsko
2
1
0
1
5 : 4
3
3
Severní Irsko
2
1
0
1
2 : 1
3
4
Kazachstán
2
1
0
1
4 : 4
3
5
Finsko
2
1
0
1
2 : 3
3
6
San Marino
2
0
0
2
0 : 4
0

Skupina I

Andorra - Švýcarsko

pátek 20:45

Dva zápasy, šest získaných bodů, osm vstřelených branek a ani jeden inkasovaný. Taková je dosavadní bilance Švýcarska při kvalifikaci na EURO 2024, které se po úvodním cyklu jistě nasměrovalo na závěrečný turnaj. Po vítězstvích nad Běloruskem a Izraelem by přitom bylo určitě úplně zbytečné, aby si kazilo svou dobrou pověst, respekt či reputaci na půdě Andorry.

Domácí zřejmě nic moc měnit nebudou na svém obvyklém stylu hry. Být urputný, tvrdý a neústupný, deptat svého rivala za nerozhodného stavu, co nejdéle to půjde. Asi takový scénář může Nati mezi hřebeny Pyrenejí očekávat. Proti Andoře jde vždy především o to vsítit co nejrychleji gól. Pak domácí v drtivé většině případů nenaleznou správnou odpověď.

K reprezentačnímu srazu hostujícího výběru přicestoval ve velmi dobré náladě hlavně obránce Manuel Akanji. Ten prožil veleúspěšnou sezónu v dresu Manchesteru City, s nímž slavil prvenství v Premier League, FA Cupu i Lize mistrů. "Čekají nás teď v červnu důležitá utkání. Soupeři samozřejmě nejsou stejní, nejsou to ti, proti kterým jsem nastupoval v posledních týdnech. Hrajeme tady ale o kvalifikaci na evropský šampionát, proto tu jsem,” ví moc dobře, že z osobního hlediska pro něj ještě tenhle ročník prostě neskončil.

Duel s Andorrou by měl Švýcarům hlavně sloužit jako generálka před následujícím, po papírové stránce rozhodně těžším mačem proti Rumunsku, které za nimi zůstává jen vlivem horšího skóre. Ani tohle klání by každopádně neměli Rossocrociati podceňovat, vždyť jejich protivník během března dost zaskočil venku Kosovo, na jehož půdě uhrál plichtu. "Každý má změnu při přechodu z klubu do reprezentace pod kontrolou. Nemyslím si, že budeme mít potíže s motivací. Pak si teprve všichni užijeme dovolenou,” dodal Akanji.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 50.00 - 16.30 - 1.05

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Bělorusko - Izrael

pátek 20:45

Bělorusko ani Izrael nejsou považováni za hlavní adepty na postup a úvod kvalifikace to víceméně potvrdil, neboť ani jeden z nich v dosavadních dvou zápasech nezvítězil. Za mírného favorita bude považován hostující celek, na druhou stranu se dá spíše očekávat vyrovnanější souboj s minimem vstřelených branek. Výběr z východu Evropy zatím nemá na kontě ani bod, hosté alespoň vybojovali jednu remízu.

Bělorusové ve své samostatné historii ještě nikdy nestartovali na ME nebo MS a ani v tomto kvalifikačním cyklu to zatím nevypadá, že by mohli být úspěšní. Všechny své domácí zápasy navíc musí hrát v azylu - nejprve přivítali v srbském Novém Sadu největšího favorita skupiny Švýcarsko a utrpěli s ním debakl 0:5, po následném těsném neúspěchu v Rumunsku (1:2) teď přivítají Izrael v maďarské Budapešti.

Izrael určitě cílí na druhé postupové místo, o které by si to papírově mohl rozdat s Rumunskem a Kosovem. Svůj úvodní duel odehrál doma právě s Kosovem a remíza 1:1 ho příliš uspokojit nemohla, pak zavítal do Švýcarska a po závěrečném hvizdu odcházel z trávníku s jasnou porážkou 0:3. Na pátečního protivníka se mu obecně příliš nedaří, vždyť s ním od roku 2007 ve třech přátelských střetech jen jednou vyhrál a hned dvakrát prohrál.

Tým vedený trenérem Georgyjem Kondratěvem nezvítězil od listopadu roku 2022, kdy porazil Sýrii (1:0). A na evropské scéně dokonce slavil poslední úspěch v březnu roku 2021 proti Estonsku.

Izrael se taktéž ještě nikdy nekvalifikoval na evropský šampionát, na ten světový se dostal jen jednou v roce 1970, když v Mexiku skončil v základní skupině. Hostující trenér Alon Hazan mimochodem nemohl do nominace zařadit zraněné duo Leidner - Jaber.

Bělorusko - pravděpodobná sestava:
Plotnikov - Bykov, Volkov, Chadarkevič, Malkevič - Kovalev, Seljava, Jablonskij, Bachar - Ebong, Savickij

Izrael - pravděpodobná sestava:
Glazer - Dasa, Vitor, Shlomo, Gloukh - Haziza, Peretz, Lavi, Solomon - Baribo, Weissman

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.51 - 3.93 - 1.65

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Kosovo - Rumunsko

pátek 20:45

Ve skupině I se zatím dostávají dva týmy do trháku a hodlají v tom pokračovat. Druhé Rumunsko tentokrát cestuje na půdu Kosova, které se usadilo na třetím místě i přesto, že zatím posbíralo ve dvou utkáních jen dva body.

Z Kosova se pomalu ale jistě stává expert na remízy. Tenhle výsledek se totiž zrodil už v jeho posledních čtyřech duelech. Kosovu už delší dobu uniká účast na nějakém větším mezinárodním pódiu - nekvalifikovalo se na světové šampionáty v roce 2018 ani na ten za další čtyři roky. Nevyšlo to ani na minulém mistrovství Evropy, před rokem 2020 totiž za celou kvalifikaci bodovalo naplno jen třikrát z devíti zápasů.

Mužstvo trenéra Alaina Giresseho by si určitě mohlo vést lépe i v probíhající kvalifikaci na mistrovství Evropy v příštím roce. Do ní vstoupilo remízou 1:1 s Izraelem, na níž navázalo tak trochu blamáží. Že totiž stejný výsledek uhraje i s Andorrou, to čekal od ambiciózního mužstva asi málokdo.

Rumunsko je na tom o mnoho lépe, neboť zatím neklopýtlo ani jednou a uhrálo ve dvou duelech šest bodů. Pravdou ovšem je, že náročnější soupeři jej teprve čekají, protože doposud se Rumunsko utkalo jen s Andorrou a minule s Běloruskem, které už mu dokázalo dát i jednu branku. Pokud bychom brali v potaz všechny soutěže, Rumunsko vyhrálo už čtyři duely z posledních pěti. A také tentokrát bude favoritem.

Kosovo - pravděpodobná sestava:
Muric - Aliti, Rrahmani, Kryeziu, Paqarada - Celina, Fazliji, Loshaj - Rashica, Muriqi, Topalli

Rumunsko - pravděpodobná sestava:
Tarnovanu - Manea, Dragusin, Burca, Oprut - Marin, Baluta, Stanciu - Morutan, Alibec, Man

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.58 - 3.08 - 3.02

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Švýcarsko
2
2
0
0
8 : 0
6
2
Rumunsko
2
2
0
0
4 : 1
6
3
Kosovo
2
0
2
0
2 : 2
2
4
Andorra
2
0
1
1
1 : 3
1
5
Izrael
2
0
1
1
1 : 4
1
6
Bělorusko
2
0
0
2
1 : 7
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele