Češky v NCAA: Skvělá Kaltounková či nastávající kapitánka Mlýnková

Kristýna Kaltounková | Foto: Twitter Colgate Womens's Hockey

Skrz zámořskou univerzitní soutěž se řada evropských hráček prosazuje do nejvyšších hokejových pater. V její elitní divizi působilo během uplynulého ročníku i osm českých tváří, z nichž dvě patřily mezi nejvýraznější postavy soutěže.

Nejúspěšnější z individuálního i týmového hlediska, stejně jako v předešlém ročníku, byla jednadvacetiletá Kristýna Kaltounková z Colgate University. Ve 39 zápasech zaznamenala 57 bodů za 24 gólů a 33 asistencí, což jí řadilo na senzační páté místo statistik NCAA.

A vůbec první mezi hokejistkami, které v soutěži působí tři roky (či méně). Podruhé v řadě si vysloužila nejen nominaci do třetího All-Star týmu celé ligy.

Sezonu si ale přála završit ještě sladším způsobem. Jestliže se říká, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš, pak do ní Colgate s českou mladicí v sestavě vstoupil už třikrát. Znovu sice triumfoval v konferenci, ale poté znovu vypadl ve čtvrtfinále ligy, tentokrát s pozdějšími šampiony z Wisconsinu.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Colgate Women's Ice Hockey (@colgatewih)

Do elitní třicítky bodování se vešla i Natálie Mlýnková. Ta rovněž ve třetím roce na University of Vermont vybalila naplno svůj střelecký potenciál, zazářila 23 brankami. V listopadu zaznamenala i hattrick a na konci měsíce byla zařazena mezi hvězdy ligy.

Odměna za celkově povedený ročník, orámovaný dvěma bronzy z mistrovství světa, na sebe nenechala čekat. Trenéři dopřáli Mlýnkové takovou důvěru, že na podzim dostane na dres kapitánské céčko!

Kdo už ve Vermontu svou zámořskou kapitolu dopsal, to je Kristýna Pátková (3+4). Po sedmi letech se vrací zpátky do Evropy, hrát bude švédskou ligu za Linköping.

Pátková získala bakalářský titul v oboru filmové a televizní tvorby. Doporučit můžeme její dokument Hraj s hlavou vztyčenou, který natáčela loni na olympijských hrách v Pekingu.

Colgate loni vyměnila za Providence další útočnice Noemi Neubauerová, jež také završila univerzitní kariéru bodově nejvydařenějším ročníkem (11+15). Se svým týmem došla do finále Hockey East, kde ale její gól k triumfu nestačil.

Neubauerová v Americe zůstává, hrát bude PHF za Metropolitan Riveters.

Na 26 kanadských bodů (17+9) dosáhla i Klára Hymlárová. Mimochodem stejně jako Mlýnková zaznamenala před Vánoci hattrick, a stejně jako v případě spoluhráčky z nároďáku čítal jeden gól v oslabení.

Hymlárová na St. Cloud State University pyšně nosila na dresu áčko.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Klára Hymlárová (@klaraaa_12)

Právě v utkání proti St. Cloud zaznamenala svůj první gól v NCAA Karolína Sýkorová. Nejmladší z českých hokejistek v soutěži ovšem nastoupila jen ke čtyřem utkáním.

Jednu branku vstřelila v sezoně také zkušenější Magdalena Erbenová. Jediná česká obránkyně se v zápasech za Rensselaer Polytechnic Institute objevovala pouze do Vánoc, zbytek sezony jí vzalo zranění.

Magdalena Erbenová

Magdalena Erbenová | Foto: Instagram Magdaleny Erbenové

Zbývá doplnit stopu v brankovišti. S univerzitním životem se rozloučila i brankářská jednička reprezentace z posledního MS Blanka Škodová, jenž si ke čtyřem letem ve Vermontu přidala rok na univerzitě Minnesota-Duluth.

Přes konkurenci, zejména švédskou hvězdu Emmu Söderbergovou, se však do brány v zápasech nedostala. Její tým patřil k nejsilnějším v zemi a stejně jako Colgate se zastavil až těsně před branami Frozen Four.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Blanka Škodová (@blanka_skodova)

Statistiky Češek v divizi I NCAA

Kristýna Kaltounková (Ú, 2002. Colgate University) – 39 z, 57 b (24+33), 61 TM, +30
Natálie Mlýnková (Ú, 2001, University of Vermont) – 36 z, 42 b (23+19), 8 TM, +24
Klára Hymlárová (Ú, 1999, St. Cloud State University) – 37 z, 26 b (17+9), 15 TM, -2
Noemi Neubauerová (Ú, 1999, Providence College) – 36 z, 26 b (11+15), 31 TM, +25
Kristýna Pátková (Ú, 1998, University of Vermont) – 29 z, 7 b (3+4), 2 TM, -3
Magdalena Erbenová (O, 2000, Rensselaer Polytechnic Institute) – 18 z, 3 b (1+2), 4 TM, -15
Karolína Sýkorová (Ú, 2003, Lindenwood University) – 4 z, 1 b (1+0), 2 TM, +1

Blanka Škodová (B, 1997, University of Minnesota-Duluth) – 0 z

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz