Právě vyšlo nové číslo odborného recenzovaného časopisu Demografie – Demografie 2/2023

 

16. června 2023 

Článek Branislava Šprochy s názvem Tri desaťročia transformácie plodnosti v Česku a na Slovensku v prierezovom a generačnom pohľade přináší analýzu změn v procesu plodnosti v Česku a na Slovensku po roce 1989. Zaměřuje se na změny v intenzitě a načasování porodů a na věkové rozložení plodnosti. Popisuje vývojové trajektorie obou zemí a podobnosti a rozdíly mezi nimi, které přineslo transformační období. Součástí článku je také analýza procesu odkládání a obnovy kohortní plodnosti se snahou odhadnout budoucí vývoj.

Marie Kuklová a Michala Lustigová se ve svém příspěvku zaměřily na Vliv socioekonomického statusu na výskyt depresivních symptomů v populaci Česka – výsledky EHIS 2019. Na základě dat z průřezového šetření European Health Interview Survey (EHIS) z roku 2019 zkoumaly vliv socioekonomických faktorů (vzdělání, ekonomická aktivita a příjem) na výskyt symptomů deprese v české populaci. Výsledky jejich analýzy ukazují, že socioekonomický status je významně spojen s depresivními symptomy. Poměr šancí na symptomy deprese je nejvyšší u respondentů se základním vzděláním, u nezaměstnaných a u respondentů s nižšími příjmy.

Celé nové číslo časopisu Demografie je ve formátu pdf zdarma ke stažení na webových stránkách ČSÚ, tištěný časopis je možné zakoupit v prodejně ČSÚ v Praze.

 

Kontakty:
Marie Průšová
redakce Demografie
e-mail: redakce@czso.cz

Roman Kurkin
předseda redakční rady
e-mail: roman.kurkin@czso.cz

  • avizo_demografie_2023_2.docx