Čipy ve výstroji hráčů a v puku pomáhají videokoučům. Identifikují každý pohyb hokejisty

Hokej nevytváří jen emoce v hledišti a na hřišti, ale je také velkým zdrojem dat. Čipy jsou v puku, ale i přímo ve výstroji hráčů a data z nich jdou během zápasu online formou ke statistikům. O využití moderních technologií v hokeji promluvil statistik české hokejové reprezentace Denis Havel.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce videokouče a statistiků bývá v hokeji čím dál víc platnější

Práce videokouče a statistiků bývá v hokeji čím dál víc platnější | Foto: Michal Beránek / CNC / Profimedia

„Každý hráč má na chrániči ramena zakódovaný čip, který nám dává informaci v reálném čase. Víme přesně, v každém momentě zápasu, kdo je na ledové ploše. Víme, kdo komu přihrál, jak byla přihrávka úspěšná, kdo ztratil puk v obranném pásmu, a identifikujeme každý jeden pohyb hráče. Dostáváme z toho hodně informací, které budou v budoucnosti velkou součástí hokeje,“ popisuje Karolína Tančiboková ze Světové hokejové federace. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak se využívají data z čipů na výstroji hráčů a v puku v moderním hokeji

Ta měla na uplynulém světovém šampionátu na starosti právě sběr dat z čipů, a to nejen z těch umístěných na hráčích, ale i v puku. Výstup pak využívaly nejen vysílací společnosti, ale také jednotlivé týmy. Statistik tak měl na tribuně přesný přehled o hře v digitální podobě.

„Jsme schopní z tribuny na střídačku dávat informace online. Během každé komerční přestávky putují nějaká data,“ říká statistik české hokejové reprezentace Denis Havel.

Na lavičku posílá informace třeba o tom, který hráč je úspěšný v soubojích u mantinelu, nebo v předbrankovém prostoru, ale i na buly.

„Pokud má náš centr dobrou statistiku proti centrovi soupeře, tak tam budeme konkrétního hráče preferovat,“ dává Havel jasný příklad toho, jak jsou během zápasů online statistiky z čipů využívány.

Někdy míň je víc. Podklady z videa ale řešíme každý den, přiznává videoasistent národního týmu Havel

Číst článek

K tomu je potřeby přičíst i přehled o přesnosti a tvrdosti střelby. Z dat lze ale vyčíst mnohem víc. Třeba se podle nich dá ověřit i reálný pohled na hru. Pokud se vám předvedená hra líbí, statistiky vám váš názor buď potvrdí, nebo vyvrátí.

„Dalším parametrem je něco, čemu se říká momentum utkání. Všichni hráči mají čip, v puku je čip a celou ledovou plochu sledují tři kamery, tak software dokáže pomocí algoritmu určit, který tým má zrovna navrch,“ popisuje Denis Havel.

Do budoucna se využívání dat z čipů plánuje ještě rozšířit a překonat soupeře bude ještě složitější. O to víc budou ceněni hráči, jako jsou McDavid, Pastrňák a další, kteří dokážou vyzrát na i na umělou inteligencí připravené soupeře.

Petr Kadeřábek, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme