Hlavní obsah

Hvězdný Morant dostal za další video se zbraní zákaz startu v 25 zápasech NBA

Aktualizováno

Hvězdný basketbalista Ja Morant z Memphisu dostal za další video se zbraní, které se objevilo na sociální síti, zákaz startu v 25 zápasech NBA. Kvůli trestu třiadvacetiletý rozehrávač přijde podle agentury Reuters o více než deset milionů dolarů (217 milionů korun) ze mzdy v příští sezoně. V ní začne Morantovi platit nová pětiletá smlouva na 194 milionů dolarů.

Foto: Brandon Dill, ČTK/AP

Hvězdný basketbalista Ja Morant z Memphisu má další průšvih

Článek

"Rozhodnutí Ja Moranta znovu používat střelnou zbraň na sociálních sítích je alarmující a znepokojivé vzhledem k jeho podobnému chování v březnu, za které již dostal distanc na osm zápasů," uvedl komisionář NBA Adam Silver v prohlášení.

"Obzvláště znepokojivá je možnost, že další mladí lidé budou jeho chování napodobovat. Za těchto okolností považujeme trest na 25 zápasů za patřičný. Dává jasně najevo, že bezohledné a nezodpovědné chování se zbraněmi nebudeme tolerovat," prohlásil Silver.

Morant se nesmí objevit ani v žádné jiné soutěži, nesmí se účastnit týmových aktivit ani přípravných zápasů. "Basketbal musí jít v tuhle chvíli v jeho případě stranou," konstatoval šéf NBA.

Morant byl poprvé suspendován v březnu poté, co se na sociálních sítích objevilo video, ve kterém v nočním klubu pózuje se zbraní. V druhém případě byl s pistolí natočen při jízdě v autě.

Následně se za své chování omluvil a připustil, že má problém, s kterým se bude muset vypořádat. Absence v jarních osmi zápasech stála účastníka dvou Utkání hvězd 669.000 dolarů (14,5 milionu korun).

Po dnešním vynesení trestu přišel Morant s další omluvou, v níž se obrátil na NBA, svůj klub i město Memphis. "Omlouvám se za škodu, kterou jsem způsobil. I dětem, které ke mně vzhlíží. Je mi líto, že jsem selhal jako vzor. Slibuji, že se polepším," uvedl Morant v prohlášení.

Sponzorům slíbil, že je bude lépe reprezentovat, a fanouškům, že jim vše vynahradí. "Volno trávím tím, že dál pracuji na svém duševním zdraví a chování. Budu také trénovat, abych byl připraven, až se budu moct vrátit. Je mi moc líto, že v úvodu sezony s týmem nebudu."

Dvojka draftu z roku 2019 má za sebou čtvrtou sezonu v NBA, v níž měl průměr 26,2 bodu a osm asistencí na zápas.

Reklama

Související témata: