Hlavní obsah
Názory a úvahy

Televizní poplatky z elektroměrů a mobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stanislav Tomáš

Novým generálním ředitelem takzvané veřejnoprávní České televize byl nečekaně zvolen šéf brněnského televizního studia Jan Souček, který porazil favorizovaného dlouholetého ředitele Petra Dvořáka.

Článek

Je otázkou, jakou roli při volbě sehrála brněnská falanga ODS, která se po sněmovních volbách přesunula do Prahy, především do budovy Strakovy akademie.

Od počátku televizního vysílání na československém území se říkávalo, že televizi dělíme na dobrou, špatnou a brněnskou. Přáním současných televizních diváků je dobrá Česká televize, která bude diváky slušně informovat a vzdělávat, nikoli dělat z diváků idioty a ještě je vydírat.

Televize mi nikdy nepřirostla k srdci, bývala to největší zlodějka času. Za normalizace v 70. letech jsem sice platil koncesionářské poplatky, ale televizi jsem mimo některých sportovních přenosů prakticky nesledoval, a když, tak rakouskou ÖRF. Neznaje poměry v ČsT, jsem se v roce 1977 naivně vsadil, že v týdnu alespoň jedny Televizní noviny nebudou začínat slovy: „Generální tajemník ÚV KSČ a prezident republiky soudruh Gustáv Husák …“ Prohrál jsem a zanevřel na televizi ještě víc. A nezměnila to listopadová revoluce ani rozdělení státu a televize.

Česká televize má tedy nového ředitele. Nové koště dobře mete! Svou roli jistě hraje i to, že přichází z Brna a nějaký čas bude trvat než si na pražské poměry zvykne. Brno je příjemné město, měl jsem ho vždy rád, i když lidé tam mají mírně odlišný způsob uvažování. Brňané, a Moravané vůbec, zpravidla jsou přímější a zásadovější, a to i v tvrdých požadavcích. Má to asi historické kořeny, v genech východních, uherských a tureckých, kdežto vychytralost Čechů asi více vychází z Keltů a Germánů. Brňané překvapují sice hlasováním pro moravské národní strany a hnutí, takže vypadá to navenek, jako by chtěli dohnat a předehnat Prahu. Politici, úředníci i odborníci vědí, že to nelze, a tak se alespoň snaží dostat k nějakému pražskému korytu.

Nový pán Kavčích hor usedl na trůn razantním způsobem a hned chce zvýšit koncesionářské poplatky. Nejen zvýšit stávající, ale i rozšířit poplatky pro všechny obyvatele ČR. Nemáš televizor? Tvoje chyba, máš ho mít. Jako když hostinský účtuje to, co host neměl. Objevil se znovu návrh na platbu z elektrické zásuvky a přibyl návrh na platbu z chytrých telefonů. Jak chce pan Souček spočítat mobily, není jistě záhadou jenom mně. Pravděpodobně přes operátory, kteří však se s ním o už vybírané nekřesťanské peníze určitě dělit nehodlají.

Politici mlčí a drbou se za ušima. Ceny všeho stouply téměř astronomicky, poplatky z obrazovek nikoli. Inflace, prázdný erár - a na dohled další a další volby. Tvrdí se, že koncesionářské poplatky Českou televizi neuživí, že jako státní instituce dostává na chod nejvíc peněz ze státního rozpočtu. Je tady varování: Když bude občan přispívat na státní televizi, proč se nemohly zavést speciální poplatky na armádu, policii, soudy, na Státní lesy. A také na neprivatizovaný Budvar. A jsem opět toho kasírujícího hostinského: „Zaplať Budvar, měls ho mít!“

Uvádí se, že náklady na výběr koncesionářských poplatků jsou třikrát vyšší než náklady na výběr daní. Nebylo by jednodušší a levnější místo „zatěžování“ administrativy v bankách a na poště následovat Slovensko a Polsko, kde koncesionářské poplatky zcela zrušily?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz