Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyjádřil bolest kvůli sexuálnímu zneužívání ze strany jezuitů v Bolívii

Ze světa / juml / ČTK / 17. června 2023 17:42
Papež vyjádřil bolest kvůli sexuálnímu zneužívání ze strany jezuitů v Bolívii

Prezident Bolívie Luis Arce
Autor: Wikopedia.org / Wikimedia Commons

La Paz - Papež František cítí hanbu i úžas kvůli sexuálnímu násilí, kterého se zřejmě dopustili katoličtí kněží v Bolívii. Stojí to v dopise, který zaslal bolivijskému prezidentovi Luisovi Arcemu. V uplynulých týdnech média upozornila na řadu případů sexuálního násilí, kterého se v minulosti údajně dopustili katoličtí kněží, a to ve většině případů jezuité. Píše to dnes deník El País, který na případy upozornil jako první. Mezi členy tohoto řádu patřil i Jorge Maria Bergoglio, než se stal papežem.

Na konci dubna deník El País zveřejnil pasáže z tajného deníku španělského jezuity Alfonse Pedrajase, který v něm popisuje desítky případů sexuálního zneužití chlapců, kterých se podle svých slov dopustil během svého působení na katolických školách v Bolívii. Následovně média a úřady informovaly o dalších údajných případech sexuálního násilí, kterého se dopustili katoličtí kněží. Ve většině případů se jednalo právě o jezuity.

"Vyjadřuji vám svou bolest, své pocity hanby a úžasu, když myslím na neblahé činy těchto kněží a na nedbalost těch, kteří na ně měli dohlížet," napsal papež v dopise bolivijskému prezidentovi, s jehož obsahem dnes novináře seznámila ministryně María Nelaová Pradaová.

Po zveřejnění článků ohledně deníku španělského kněze Pedrajase vyšly najevo další případy údajného sexuálního násilí ze strany katolických kněží. Záležitost začala vyšetřovat prokuratura a vláda představila svůj záměr zřídit vyšetřovací komisi. Arce na konci května poslal papežovi dopis, ve kterém vyjadřoval své rozhorčení z počínání vyšetřovaných kněží. Dnes Nelaová uvedla, že vláda chce zpřísnit zákony tak, aby znemožnila vstup na bolivijské území kněžím, kteří mají záznam kvůli sexuálnímu násilí.

V dopise papež vyjádřil také své přání pracovat společně s bolivijskými úřady na "nápravě nespravedlnosti". Vatikán do země vyslal svého experta na sexuální delikty pátera Jordiho Bertomeua. Bolivijská prokuratura v současnosti vede vyšetřování ve 12 případech, ve kterých však figurují jako údajní pachatelé také kněží, kteří jsou už podobně jako Pedrajas po smrti.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)