Zemřel Juraj Sarvaš (†91), významný slovenský herec a režisér!

Juraj Sarvaš

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

17. června 2023 18:54

Juraj Sarvaš, slovenský herec, scenárista, režisér, pedagog a recitátor, zemřel v sobotu ve věku 91 let. Potvrdila to jeho dcera Světlana Sarvašová slovenské agentuře TASR.

Rádio Regina Stred RTVS, které informovalo o jeho úmrtí prostřednictvím sociálních sítí, připomnělo, že Juraj Sarvaš byl úzce spjat s počátky vysílání v Československém rozhlasu ve studiu v Banské Bystrici v roce 1900. "Hlas Juraje Sarvaše zahájil toto vysílání a provázel celou první show," uvedlo ministerstvo.

Juraj Sarvaš se narodil 14. července 1931 v Radvani, dnes součásti Banské Bystrice, jako nejmladší ze svých osmi sourozenců. Po maturitě na gymnáziu, kde se aktivně věnoval divadlu a recitaci, odešel do Bratislavy, kde pokračoval ve svém studiu na Vysoké škole múzických umění (VŠMU) v třídě Andreje Bagara.

Po absolvování Akademie múzických umění v roce 1955 se Juraj Sarvaš připojil k divadlu Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) ve Zvolenu. Po sedmi letech strávených na zvolenské scéně přijal nabídku Slovenského národního divadla (SND) v Bratislavě, kde setrval až do roku 1996, tedy po dobu 35 let. Spolu s Jozefem Adamovičem, Oldou Hlaváčkem, Michalem Dočolomanským a Jurajem Slezáčkem patřil mezi přední osobnosti a významné herce SND, sdílející stejnou šatnu s číslem 42, kde se scházeli všichni herci.

Juraj Sarvaš vytvořil desítky různorodých postav na divadelních prknech. Zaujal například jako Braňo v inscenaci z roku 1957 nebo jako inženýr Rohoně ve hře "Dobrodružství u žravců" z roku 1959.

Ve hrách moderních světových dramatiků ztvárnil typologické portréty postav, jako byl Dunois v "Svaté Janě" z roku 1961, Phyleus v "Herkulesovi a Augiasově Čuníkovi" z roku 1963, Jevtušenko v "Muži s puškou" z roku 1977 nebo Hermann v "Bockererovi" z roku 1986.

Kromě divadelního umění se Juraj Sarvaš objevil i ve filmu, televizi a rozhlasu. Zahrál si například hlavní roli v legendárním filmu "Pála Bielika z období první světové války čtyřiačtyřicátý" z roku 1957 nebo ve válečném dramatu odehrávajícím se během Slovenského národního povstání s názvem "Stopy na Sitna" z roku 1968.

Témata: Juraj Sarvaš