Holding otevřel na Znojemsku novou výrobnu krmných směsí

Firma Rhea holding dnes otevřela výrobnu krmných směsí ve Starém Petříně na Znojemsku za 600 milionů korun. Jde o dosud největší investici zemědělského holdingu, která mu zajistí soběstačnost při zásobování krmivem pro prasata, skot i brojlery. Zároveň ušetří miliony korun za dopravu krmiv na farmy. Roční kapacita výrobny je 120 000 tun, aktuální potřeba je 50 000 tun. Firma je tak otevřená tomu, že bude vyrábět a dodávat krmiva i jiným podnikům. Uvedla to vedoucí výroby krmných směsí Zuzana Vyskočilová.

Součástí holdingu je mimo jiné přes 20 zemědělských družstev a pekárna a loňské tržby činily 2,5 miliardy korun. S ohledem na délku stavebního řízení v Česku šla stavba výrobny velmi rychle. "Myšlenka není stará, zhruba dva a půl roku. Rychlost pro mě byla velmi příjemné překvapení a pozitivní zásluhy má i zastupitelstvo obce, které k věci přistoupilo velmi konstruktivně a vnímá, že zemědělství je součást života na venkově," řekl majitel holdingu Josef Kolář. Podnik se zabývá jak rostlinnou, tak živočišnou výrobu, takže krmiva bude vyrábět z vlastních plodin. Výrobna je vybavena nejmodernější dostupnou technologií tak, aby do směsí mohly být přidávané všechny potřebné přídatné a doplňkové látky. Součástí výrobny je i laboratoř, aby bylo možné zajistit standardy jakosti a aby směsi byly namíchané ideálně pro zdraví a potřebu zvířat. Současně laboratoř může zpětně kontrolovat kvalitu. Od pondělí bude fungovat výrobna ve zkušebním provozu, a pokud půjde vše podle předpokladů, potrvá tři měsíce. "Výroba je plánovaná od září," doplnila Vyskočilová. Kromě toho, že kapacita výrobny zatím bude stačit i na případnou výrobu pro externí zákazníky, pokryje zároveň potřeby nově vznikajících či plánovaných farem na výkrm. "Nyní se dokončuje stavba farmy na výkrm prasat ve Ctidružicích na Znojemsku, měla by být hotová do konce roku. A příští rok by se měly začít v blízkém okolí Starého Petřína stavět haly pro výkrm brojlerů, ale musíme ještě získat potřebná povolení," sdělila  Vyskočilová. Těžiště podnikání firmy je v pohraničí s Rakouskem na pomezí jižních Čech, Jihomoravského kraje a Vysočiny. Obhospodařuje však také půdu na jižním Slovensku, chová zvířata v Beskydech a spravuje chovné rybníky v okolí Velkého Meziříčí. Součástí holdingu je i stavební firma a celkem zaměstnává 550 lidí. Firma by ještě ráda postavila vlastní jatka, ale záměr v Jemnici na Třebíčsku nevyšel. Loni se místní občané v referendu postavili proti. Podle Vyskočilové se však podnik plánu mít vlastní jatka nevzdal. Uzavřel by se tak výrobní kruh, kdy si firma vypěstuje plodiny, vyrobí krmiva a vykrmí zvířata a také maso z nich sama zpracuje.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down