Konec jádra v Německu nezpůsobil růst cen elektřiny

Energetika

Konec jádra v Německu nezpůsobil růst cen elektřiny
Zejména konzervativní politikové se s ukončením provozu posledních tří jaderných elektráren v Německu obávali zdražení cen elektrické energie. Tato obava se nenaplnila. Důvodů je několik.
REKLAMA

Nejen předseda bavorské CSU Söder se obával, že po odstavení posledních jaderných elektráren dojde v Německu ke zvýšení cen elektřiny. Zatím je tomu však naopak, uvádí Spolková síťová agentura.

Měsíc po odstavení posledních německých jaderných elektráren nevidí Spolková síťová agentura téměř žádný dopad na trh s elektřinou. Na burze nedošlo k žádnému zvýšení cen, naopak elektřina dokonce zlevnila, uvedla viceprezidentka agentury Barbie Kornelia Hallerová pro stanici Bayerischer Rundfunk (BR).

Jaký typ výroby elektrické energie je nejlevnější?

„Dopady jsou velmi malé“, poznamenala. Je zřejmé, že ukončení provozu německé jaderné energetiky je zastíněno jinými vlivy, uvedla Hallerová. Na jaře se například zvýšil podíl obnovitelných zdrojů energie.

Nižší spotřeba elektřiny a nárůst obnovitelných zdrojů energie

Bruno Burger z Fraunhoferova institutu pro solární energetické systémy (ISE) vyjádřil v bavorském rozhlase podobný názor. V porovnání s celkovou výrobou elektřiny v Německu a Evropě je vliv tří jaderných reaktorů odstavených v dubnu tak malý, že je těžko postřehnutelný. Burger spočítal, že tři jaderné elektrárny vyrobily ročně asi 30 terawatthodin. Třetina z toho by se letos mohla oproti loňsku ušetřit, protože kvůli odeznívající krizi jaderné energetiky ve Francii by se nemuselo tolik elektřiny vyvážet.

Jaderná energie: budoucnost nebo výběhový model?

Podle Burgerovy prognózy bude zbývajících 20 terawatthodin zcela nahrazeno obnovitelnými zdroji energie již v průběhu letošního roku, a to vždy z poloviny přidáním kapacit fotovoltaické a větrné energie. Tak tomu bylo i v případě předchozího odstavení jaderných elektráren.

Zelení se vzkazem Söderovi

Předsedkyně frakce Zelených Britta Hasselmannová v tom vidí vyvrácení názoru předsedy CSU Markuse Södera, který hovořil o hrozícím masivním zdražování v souvislosti s odstavením jaderných elektráren. Haßelmannová na Twitteru napsala, že je nyní jasné, že nedojde k dopadu na ceny ani na bezpečnost dodávek. Katharina Drögeová, místopředsedkyně parlamentní skupiny Zelených, se tamtéž vyjádřila: „Obávám se, že Markus Söder nyní bude muset být velmi silný.“

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno