V Domažlicích křísí značku Prior, nefiltr připravují ze tří druhů sladu

  8:24
Vzkřísit kdysi slavnou pivní značku Prior se pokouší Městský pivovar Domažlice a Plzeňský Prazdroj. Jejich sládci spojili své síly a uvařili pod tímto názvem pšeničný speciál.

Původní pivovar Prior vznikl v Plzni v roce 1893 jako v pořadí třetí společenský výrobce zlatavého moku ve městě. Produkci ukončil v roce 1925 poté, co jej převzal Měšťanský pivovar.

Pivo se stejným jménem pak v první polovině devadesátých let minulého století vařil domažlický pivovar, který tehdy patřil pod Prazdroj.

Původní recept se podařilo zachovat díky bývalému sládkovi Miroslavu Sekorovi a bývalému řediteli pivovaru Jaroslavu Lstibůrkovi.

„Po původním receptu jsme pátrali v plzeňském archivu, bohužel tam nebyl dohledatelný. Naštěstí díky oběma pánům, kteří znají někdejší technologický postup, jsme se jím mohli inspirovat a pivo uvařit. Po celkovém vyladění receptury jsme uvařili vyváženou nefiltrovanou jedenáctku s pěti procenty alkoholu, která se i díky svému ovocnému nádechu skvěle hodí k létu,“ říká domažlická sládková Jana Müllerová.

Nefiltrovaná jedenáctka ze tří druhů sladu

Spolu s kolegou Tomášem Pokorným z Plzeňského Prazdroje postup vylepšili tak, aby nápoj odpovídal chutím dnešních fanoušků pivních speciálů. Oba vytvořii podle stejného receptu své pivo. To, které připravila Müllerová je k ochutnání především v pivnici domažlického pivovaru. Druhé pak nabízí Plzeňský prazdroj ve vybraných restauracích v rámci projektu Volba sládků.

Stejný tandem Prior navařil už loni. Tehdy to však bylo v mnohem menším měřítku, spíše jako pokus, zda podobný mok dokáže v současnosti pivaře v České republice zaujmout.

„Pivo se vypilo hodně rychle, ohlasy byly skvělé,“ dodává Jana Müllerová z domažlického pivovaru, který začal znovu fungovat před třemi lety.

Charakteristika piva odpovídá pšeničným pivům typu Hefeweizen, známým z německých restaurací a alpských lyžařských středisek. Ta jsou typická světlou barvou, nabízejí i svěží chuť s příjemnými tóny banánů a hřebíčku. Hořkost je nižší, pohybuje se kolem 14 IBU, díky čemuž je vyhledává řada ženských milovnic piva. Protože se jedná o nefiltrované pivo, je mu vlastní vyšší zákal.

Svrchně kvašený pšeničný nefiltr se připravuje ze tří druhů sladu – pšeničného, plzeňského a karamelového. K chmelení sládci použili odrůdy Vital a Žatecký poloraný červeňák, které pivu dodávají příjemnou hořkost a chmelové aroma.

A jak novinka s nádechem historie chutná sládkovi Sekorovi? „Je to rozhodně dobré pivo, velmi dobře pitelné,“ poznamenal. „Při tvorbě pivních speciálů rádi čerpáme z dlouhé tradice českého piva a příběh Prioru je její nedílnou součástí. A když nám v tomto pomůžou kolegové z řad profesionálů z menších pivovarů, jsme vždycky o to raději. Spolupráce s jejich kreativními sládky, jakým je i Jana Müllerová z Domažlic, je vždycky velkým zážitkem,“ doplňuje manažer Volby sládků Plzeňského Prazdroje Tomáš Drahoňovský.