Děti genderové role neřeší. Tady můžou vidět, že je v pořádku být jiný, říká drag queen Ivory Divine

17. červen 2023

Čtení pohádky pro (pra)rodiče a děti o dvou samcích tučňáka, kteří vysedí opuštěné vejce, drag-umělcem Ivory Divine vzbudilo minulý týden v Brně rozruch a protesty asi dvacítky odpůrců. Organizátoři přitom chtěli jen propojit různé generace a zároveň šířit osvětu v tématu LGBTQ+, a to v rámci festivalu sexuálních menšin Brno Pride Week.

Členové Aliance pro rodinu, hnutí Slušní lidé a další protestující blokovali vchod před budovou brněnského kina ART, kde akce probíhala. Na příchozí pak pokřikovali, uráželi je a sami se snažili na akci dostat.

Také tvrdili, že jde o ohrožení mravní výchovy mládeže. „Pramení to z nedostatku informací. Lidé míchají několik společenských jevů dohromady. Na jedné straně je drag, což je performativní umění, které zahrnuje zpěv, tanec, herectví. A pak existuje transidentita – a mám pocit, že se to hodně s dragem míchá,“ vysvětluje Andrea Stašek z Institutu pro psychologický výzkum na Masarykově univerzitě.

Čtěte také

„Transidentita je pocit, že tak, jak vám bylo zapsáno úřední pohlaví, se člověk sám necítí. Na protestech zazníval i termín transvestitismus, což je poměrně zastaralé, stejně jako fetiš. Převlékání se za jiný gender jako nějaká sexuální hra, se nazývá kink, a s dragem a transidentitou to tedy nemá nic společného,“ dodává Stašek.

„Mám tak pocit, že tyto informace brněnští odpůrci neměli a pak můžou nasedat na nějaké buď nepravdivé informace, anebo na takové, které v nich vytváří strach. Děti, které tam byly – v předškolním a školním věku –, vnímají jen to, že před nimi sedí osoba ve výrazném kostýmu, chová se mile a čte jim pohádku. Já si totiž nemyslím, že by se děti zajímaly o to, co kdo má na sobě, respektive co má pod tím, co má na sobě.“

Andrea Stašek dodává ještě jednu důležitou věc, a to že genderové role a sexualita je přirozená věc, takže to zajímá i děti. „Ty to zajímá velmi, což je přirozené. A hlavně je důležité, nedělat ze sexuality něco závažného, natož pak tabu, které může velmi uškodit,“ uzavírá.

Čtěte také

Drag queen Ivory Divine přikládá čtení hlubší přesah: „Když jsem byl dítě, byl bych rád šel na akci, která vypadá takto. Děti genderové role neřeší. Tady můžou vidět, že je v pořádku být jiný.“

„Původně to mělo být veřejné předčítání, na základě tlaků ze strany extremistických skupin a monitorování komentářů na sociálních sítích jsme se z důvodu bezpečnosti rozhodli udělat akci soukromou,“ popisuje ředitelka brněnského festivalu Pride Michaela Chylová. Dodává, že na prvním místě pro organizátory byla bezpečnost a klid pro děti.

Reportáž z akce a rozhovor s Andreou Stašek o sexualitě, komunikaci sexuální identity, genderu s dětmi a podmínkách pro rodinný život duhových rodin v Česku si poslechněte v audiozáznamu pořadu Zaostřeno Elišky Mádrové.

Spustit audio

Související